Boli

#Romania insuficienta cardiaca #insuficienta cardiaca romani #insuficienta cardiaca

La fiecare ora, un roman cu insuficienta cardiaca moare!

In Romania, la fiecare ora apar 5 cazuri noi de insuficienta cardiaca, iar la fiecare ora - un roman cu insuficienta cardiaca decedeaza in spital!

Aproximativ 5% din populatia peste 35 de ani a Romaniei sufera de insuficienta cardiaca (jumatate din populatia unui oras cum este Bucurestiul sau populatia din Cluj, Iasi si Timisoara la un loc), iar dupa varsta de 50 de ani, numarul de cazuri noi de insuficienta cardiaca creste exponential pana la varsta de 85 ani.

Specialistii atrag atentia ca, in lipsa unui program pentru aceasta boala, o persoana diagnosticata cu insuficienta cardiaca in anul 2014 are 20% sanse sa fie in viata in anul 2024!

Rata de mortalitate standardizata din cauza insuficientei cardiace cronice (IC) estimata pentru Romania (40/100.000 persoane) este de doua ori mai mare decat in alte state din Uniunea Europeana. in majoritatea tarilor din UE se desfasoara programe de prevenire, depistare precoce si urmarire a acestor pacienti, la risc sau cu diagnosticul de insuficienta cardiaca.

Care sunt cauzele insuficientei cardiace in Romania

Insuficienta cardiaca poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala si diversele boli ale valvelor cardiace. Toti factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi fumatul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool, etc., duc in final la aparitia insuficientei cardiace. Riscul aparitiei insuficientei cardiace creste cu varsta. imbatranirea populatiei, aproape un sfert din populatia Romaniei fiind peste 60 de ani, va determina cresterea prevalentei insuficientei cardiace.

Greu de diagnosticat 

In Romania, cazurile noi sunt raportate de catre medicii de familie la nivel national dar, din cauza ca aceasta activitate nu este validata, exista o tendinta generala de subraportare. In 2017 s‐au internat in spitalele din Romania circa 344.000 de pacienti cu diagnosticul principal sau secundar de insuficienta cardiaca. Durata medie de spitalizare a cazurilor internate este de aproximativ 7 zile.

Conf. Dr. Ovidiu Chioncel, sef de sectie in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu”, avertizeaza ca "una din trei persoane moare sau se reinterneaza in anul urmator ultimei spitalizari. 7,4% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca mor in spital. 9 din 10 pacienti nu stiu ca sufera de insuficienta cardiaca".

Pacientii cu IC au in general una sau mai multe afectiuni asociate (comorbiditati), ceea ce contribuie la complexitatea acestor cazuri atat din punct de vedere al schemei de tratament, cat si al monitorizarii bolii.

Principala comorbiditate (60% dintre pacienti) in cazul pacientilor spitalizati cu IC este hipertensiunea arteriala, urmata de fibrilatia atriala (35% dintre pacienti).

Aproximativ 14.400 de ani de viata se pierd prematur, anual, prin deces inainte de speranta de viata standard, din cauza insuficientei cardiace. in acest context, probabilitatea medie de supravietuire peste zece ani a unui pacient cu insuficienta cardiaca este de 20%. "Prognosticul este mai prost decat la majoritatea formelor de cancer, in conditiile unui tratament cu posibilitati relativ limitate. in plus, insuficienta cardiaca implica utilizarea unor resurse importante din partea societatii pentru tratamentul acestor pacienti si pentru reintegrarea lor sociala” spune Prof. Dr. Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, Prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ si presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.

Majoritatea cazurilor de insuficienta cardiaca externate din spital merg la domiciliu, unde urmarirea acestor pacienti este dificila. In plus, programele de recuperare cardiovasculara lipsesc.

Sursa foto: bodyexpress.hk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare