Boli

#sanatate #boli #cancer la san #prevenire cancer la san

Invata sa previi cancerul la san

Prevenirea cancerului de san incepe prin abordarea unor obiceiuri sanatoase, cum ar fi limitarea cantitatii de alcool sau mentinerea unei activitati fizice moderate. Iata ce ai de facut daca vrei sa previi aparitia cancerului de san.

Limiteaza consumul de alcool

Cu cat consumi mai mult alcool, cu atat sansele de a te imbolnavi de cancer de sau sunt mai mari. Daca iti place sa bei bere, vin, lichior sau o alta bautura alcoolica, incearca sa te limitezi la un singur pahar pe zi.

Controleaza-ti greutatea

Femeile care au o greutate peste cea normala si femeile obeze sunt mult mai supuse riscului de a face cancer la san. Este cu atat mai important sa iti controlezi greutatea mai ales dupa ce ajungi la menopauza, cand riscul de imbolnavire este cu atat mai ridicat.

Fii activa din punct de vedere fizic

Cu cat faci mai mult sport, cu atat vei reusi sa iti mentii silueta si greutate in limite normale, astfel incat sa previi aparitia cancerului de san. Medicii recomanda cel putin 150 de minute de sport saptamanal pentru a te mentine in forma. Fie ca faci jogging, mergi la sala sau la dansuri, ai grija de greutatea si de sanatatea corpului tau.

Verifica periodic sanii

O data la 6 luni, mergi la un control ginegologic si cere medicului sa iti palpeze si sanii. Eventual, la recomandarea acestuia poti face si o ecografie, dar numai daca simte vreun nodul. De preferat este sa nu te supui prea des ecografiilor pentru ca acestea radiaza si nu sunt tocmai sanatoase pentru organism, cu atat mai putin pentru sani.

Alapteaza

Femeile care alapteaza dupa nastere sunt mai protejate impotriva cancerului la san. Explicatia este ca alaptarea este un proces natural si foarte benefic sanilor, chiar daca multe femei refuza sa faca acest lucru.

Mananca sanatos

Evita sa consumi alimente de la fast-food si produse prelucrate, cu aditivi si coloranti. Opteaza pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, care sa iti ofere vitamine si minerale 100% naturale. De asemenea, incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare