Boli

#hepatita b #veneris.ro #hepatita b romani

Hepatita B, boala "surda" care afecteaza peste un milion de romani

Te-ai gandit vreodata sa iti faci un test pentru depistarea hepatitei B? Daca nu, cu siguranta statisticile te vor determina sa o faci de acum incolo. Afla ca peste un milion de romani sufera de hepatita B, iar un sfert dintre ei vor dezvolta cancer hepatic! Din pacate, cei mai multi nici nu stiu ca sunt infectati cu virusul hepatic si ajung la medic abia cand boala se agraveaza.

Ce este hepatita B si cum se manifesta

Hepatita B este o infectie a ficatului. Practic, odata ajuns in sange, virusul hepatitei B poate forma un tesut cicatriceal, poate duce la disfunctie hepatica, la ciroza hepatica, la cancer hepatic si chiar la deces.

Printre simptomele care ti-ar putea da de gandit se numara obseala nejustificata, scaderea poftei de mancare si dureri in partea dreapta sus a abdomenului. Doar ca simptomele sunt vagi, fiind specifice si altor boli, astfel ca te pot induce in eroare ajungand usor sa le treci cu vederea. Insa, in cele mai multe dintre cazuri, mai exact la 4 din 10 bolnavi, hepatita B nu prezinta niciun fel de simptom pana cand aceasta se agraveaza.

Si, din nefericire, intrucat aproape jumatate dintre cei infectati nu stiu ca au hepatita B, pot transmite mai departe boala.

Cum se poate depista hepatita B

In primul rand, efectueza un test Veneris pentru depistarea rapida a bolilor cu transmitere sexuala. Il poti face acasa, iar rezultatul il afli in doar cateva minute. In plus, siguranta oferita de aceste teste este de 98,4%.

In cazul in care ai identificat o infectie cu transmitere sexuala precum tricomoniaza, chlamydia sau gonoreea, medicii recomanda efectuarea de urgenta a unor teste de sange pentru HIV si Hepatita B. Analizele trebuie facute de ambii parteneri.

Exista insa si o veste buna. Odata depistata, hepatita B se poate trata. Potrivit medicului Stefan Wiktor, responsabil al programului de lupta contra hepatitei in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent exista noi tratamente contra bolii, care asigura o rata de vindecare de 95%. Din nefericire, la noi in tara, doar 1% dintre cei care au hepatita B fac si tratament.

Pentru a preveni boala, medicii recomanda vaccinarea impotriva infectarii cu virusul hepatic B.

Caile de transmitere ale hepatitei B

Daca te intrebi cum poti contacta hepatita B, afla ca maladia nu se transmite pe cale aeriana, prin stranut spre exemplu, si nici prin imbratisare. Insa hepatita B se transmite prin sex neprotejat, prin instrumente medicale sau ustensile folosite in saloanele de manichiura si tatuaj care nu au fost corect sterilizate, prin transfuzii de sange de la o persoana infectata. De asemenea, virusul hepatitei B se mai poate transmite in timpul interventiilor chirurgicale sau stomatologice si prin intermediul acelor de seringa reutilizate sau nesterilizate.

De asemenea, medicii recomanda a nu se utiliza in comun lamele de ras si nici forfecutele, intrucat este posibil ca ele sa fi intrat in contact cu sangele purtator al virusului hepatic B, putand provoca infectarea.

Si, intrucat este o boala cu transmitere sexuala, trebuie sa eviti relatiile sexuale neprotejate. Informeaza-te cu atentie si afla totul despre infectiile sexuale, pentru a minimiza riscurile posibile. Pentru detalii legate de testele rapide pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala, dar si pentru a afla detalii despre hepatita B, viziteaza site-ul www.veneris.ro.

Sursa foto: apavh.wordpress.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare