Boli

#sanatate #boli #dantura #gura

Gura, oglinda sanatatii? Ce probleme de sanatate poate dezvalui dantura

Daca ochii sunt oglinda sufletului, gura poate fi denumita oglinda sanatatii.

Bacteriile din gura si problemele cardiace

Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care au probleme gingivale, cauzate de cresterea numarului de bacterii din gura, prezinta un risc sporit de a avea probleme de inima, comparativ cu persoanele care au gingiile sanatoase. Motivul tine de bacteriile care ajung atat in stomac prin ingerare, cat si prin absorbtie la nivel celular.

Gura uscata si degradarea dintilor

O deficienta de calciu, dar si sindromul Sjögren au ca simptome gura uscata. Sindromul Sjögren este o boala autoimuna care se caracterizeaza prin uscaciunea ochilor si a gurii. Practic, corpul produce in exces anticorpi, iar acestia sunt directionati in sange catre diverse tesuturi din organism, cavitatea bucala fiind una dintre principalele vizate. Acest lucru duce la uscaciunea cronica a ochilor si a gurii, denumita xerostomie. Saliva are rolul de a proteja dintii si gingiile de bacteriile care cauzeaza carii si gingivita, insa lipsa salivei face ca gura suferindului de sindrom Sjögren sa fie predispusa la astfel de probleme, tocmai pentru ca nu are bariera naturala de protectie.

Pe de alta parte, si anumite medicamente pot cauza uscaciunea gurii, mai ales in cazul tratamentelor indelungate. Antihistaminele, medicamentele de atenuare a durerii, antidepresivele, dar si decongestionantele au ca efect secundar uscaciunea cavitatii orale, care, in timp, pot cauza probleme gingivale si degradarea severa a dintilor.

Gingiile palide si anemia

Persoanele care isi simt gura sensibila, gingiile si limba sensibile, iar culoare acestora nu este de un rosu-roze sanatos, ci este una palida, se prea poate sa sufere de anemie, tocmai pentru ca aceasta problema medicala este generata de incapacitatea organismului de a produce globule rosii, acelea care "dau culoare" sangelui si tesuturilor.

Tulburarile alimentare si erodarea smaltului

Unele tulburari alimentare, precum bulimia, implica vomitatul mancarii dupa ingerare. Insa, in acest proces, este eliminat si sucul gastric din stomac, care este puternic acid. Cine sufera de bulimie si obisnuieste sa regurgiteze poate suferi, in timp, de probleme dentare, din cauza distrugerii smaltului de acidul gastric eliminat. Mai mult, pot aparea si probleme la nivelul esofagului, al gatului, al gurii, precum si respiratia urat mirositoare. Insa nu doar bulimia dauneaza grav sanatatii dentare, ci si anorexia, pentru ca aceasta priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru buna lui functionare.

Citeste continuarea pe lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare