Boli

#prevenie glaucom #tratament glaucom # glaucom

Glaucomul - boala “vicleana” a varstei mijlocii

In Romania nu exista inca statistici oficiale, insa se estimeaza 7.5 de milioane de cazuri de glaucom primitiv cu unghi deschis si inchis, raportat la o populatie de 11.50 de milioane de locuitori. In ceea ce priveste intregul mapamond, trebuie sa precizam cu tristete ca se estimeaza un numar de bolnavi de glaucom intre 65 si 105 milioane, dintre care un procent de 10% sunt deja in faza de orbire bilaterala.

 

Ce este glaucomul?

Afectiune oculara cronica bilaterala asociata, glaucomul este asociat cu cresterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic, fapt care determina in timp deteriorarea acestuia. Glaucomul poate aparea la orice varsta, chiar si in perioada copilariei, dar este mai frecvent la persoanele cu varste peste 40 de ani. Este o boala progresiva, care dureaza intreaga viata si pe ntru care nu s-a descoperat inca un tratament. Cu un tratament pentru glaucom corect, insa, vederea poate fi tinuta sub control si pastrata pentru toata viata.

„Viclenia” aceste boli consta chiar in faptul ca, de cele mai multe ori, aceasta nu prezinta niciun semn bolnavului. Este foarte posibil ca momentul in care acesta constata sau constientizeaza o degradare a vederii sa fie unul prea tarziu. Daca o pierdere a vederii s-a produs pana in momentul diagnosticului si al inceperii tratamentului pentru glaucom, din pacate, nimic nu mai poate fi facut.

Prevenirea glaucomului

Astazi beneficiem de metode eficiente de diagnosticare, cu o singura conditie, insa, si anume aceea ca fiecare persoana care are peste 40 de ani sa efectueze controale oftalmologice cel putin anuale. Printre investigatiile mandatorii se numara:

  • Masurarea presiunii intraoculare;
  • Examinarea fundului de ochi;
  • Examinarea campului vizual;
  • Evaluarea starii fibrelor nervoase ale nervului optic;
  • Pahimetrie.

Tratamentul glaucomului

Tehnologia se pare sa fie de partea noastra, deoarece in prezent exista diverse echipamente si metode moderne cu ajutorul carora putem diagnostica glaucomul timpuriu. Un exemplu elocvent este GDx-ul – aparatura care ne permite, cu ajutorul laserului, sa verificam fibrele nervoase ale nervului optic si sa diagnosticam glaucomul cu aproximativ 3-5 ani inainte ca acesta sa se manifeste clinic. De asemenea, prin aceasta tehnologie obtinem o predictibilitate asupra riscului de a dezvolta glaucom. In cazul in care acesta este deja dezvoltat, putem monitoriza si afla daca tratamentul este eficient.

Cat despre medicamente, trebuie sa aflati ca majoritatea picaturilor de ochi sunt eficiente doar in reducerea presiunii intraoculare. Sunt usor de administrat, dar daca nu controleaza suficient evolutia bolii, trebuie intervenit prin tratament laser si apoi chirurgical.

Cheia succesului in pastrarea unei vederi bune este, insa, seriozitatea pacientului. Acesta trebuie sa respecte cu strictete tratamentul de glaucom prescris si sa mearga cu regularitate la medicul oftalmolog. Boala poate avansa fara ca bolnavul sa realizeze acest lucru, fapt care face tratamentul pentru glaucom sa devina total indispensabil.

In concluzie, glaucomul este o boala “perfida”, fara manifestari evidente, cu o incidenta din ce in ce mai crescuta. Tratamentul glaucomului trebuie efectuat corect, in functie de caz si cu mare seriozitate de catre pacient, deoarece rezultatul final poate fi unul cat se poate de neplacut si anume orbirea ireversibila.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului