Boli

#sindromul kleine levin #boli are #frumoasa adormita #boli rare #somnolenta #boli

Frumoasa adormita chiar exista! Afla povestea tinerei care doarme pana la 22 de ore pe zi!

Beth Goodier este o fata de 20 de ani din Marea Britanie a carei viata este cufundata intr-un somn adanc. Tanara sufera de o boala rara, care afecteaza doar 1000 de persoane din intreaga lume si care o face sa doarma pana la 22 de ore pe zi, ratand astfel o multime de momente importante din viata ei. Descopera povestea fetei care si-a petrecut jumatate de viata... in pat!

Sindromul "Frumoasei Adormite", o viata in continua asteptare

Sindromul "Frumoasei Adormite", cunoscut in literatura medicala si sub denumirea de sindromul Kleine-Levin, este o afectiune extrem de rara, care se caracterizeaza prin crize de hipersomnie (somn prelungit).

Potrivit specialistilor, sindromul afecteaza mai mult barbatii decat femeile si debuteaza in perioada adolescentei, in special dupa o boala sau infectie. Pacientii diagnosticati cu aceasta boala rara pot sa doarma intre 1 si 3 saptamani, fara intrerupere.

Beth a fost diagnosticata cu aceasta boala la varsta de 16 ani: „Mi-am petrecut jumatate din viata in pat. Pentru majoritatea oamenilor, cea mai activa perioada este adolescenta, cand mergi la facultate, ai o slujba, afli cine esti. Sindromul Kleine-Levin iti fura totul. Viata mea este in asteptare. Imi amintesc doar secvente dintre episoade. Este ca si cum viata mea a disparut.”

Din cauza sindromului, britanica a ratat aniversarea zilei sale de nastere de la varsta de 17 ani, Revelionul, doua vacante, Craciunul si o multime de alte evenimente importante.

Cum se desfasoara viata lui Beth cand este treaza?

In putinele ore in care este treaza, Beth are o viata destul de banala, dominata de actiuni repetitive, spune mama sa, care a fost nevoita sa isi abandoneze serviciul pentru a avea grija de fiica ei. Tanara sta in pat, se uita la televizor, pare mereu absenta si are comportamente compulsive.

Perioadele de luciditate sunt presarate si de simptome neplacute, care ii afecteaza comportamentul: este tot timpul somnolenta, ametita si cu o pofta crescuta de mancare. De asemenea, starile de veghe sunt marcate si de confuzie, tanara facand cu greu diferenta intre realitate si vise in perioada in care este treaza.

Din pacate, nu se cunosc nici cauzele, nici remediile pentru aceasta afectiune. Fata ia medicamente, insa doar pentru a-si prelungi perioadele de veghe dintre doua episoade de somn. Unii specialistii sustin ca boala se remite de la sine, dupa 10-15 ani de la debutul ei.

Sursa foto: cas.sk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului