Boli

#sanatate #boli #exudatul faringian #prelevare exudat faringian

Exudatul faringian - ce te poate ajuta sa descoperi

Exudatul faringian este o analiza care poate depista prezenta unor afectiuni precum steptococul de grup A, Candida Albicanis sau Neisseria meningitidis. De regula, medicii recomanda exudatul faringian in momentul in care exista o durere la nivelul gatului, atunci cand pacientul are probleme cu respiratia urat mirositoare sau pur si simplu, preventiv, in cadrul unei serii de analize generale.

De regula, rezultatele exudatului faringian sunt date intr-o perioada de aproximativ 2 - 4 zile, insa exista si analiza rapida, cu rezultate in numai 10 minute. Totusi, in cazul rezultatelor rapide, acestea pot fi fals negative, motiv pentru care se recomanda asteptare rezultatului unei analize complexe.

Prelevarea exudatului faringian

In primul rand este foarte important ca secretiile sa fie prelevate dimineata, pe stomacul gol, inainte ca pacientul sa bea apa sau sa se spele pe dinti. Medicul specialist va plasa o spatul de lemn pe limba pacientului si va preleva o mostra de secretii de la nivelul partii posterioare a faringelui, din jurul amigdalelor si de la nivelul oricarei zone inflamate a
cavitatii bucale, cu ajuoturl unui tampon steril.

Cele cateva secunde de prelevare a secretiilor sunt foarte neplacute, iar pacientul poate intampina senzatia de voma si chiar durere daca faringele este inflamat.

Rezultatele exudatului faringian

O analiza de exudat faringian te poate ajuta sa descoperi daca ai vreo infectie bacteriana, fungica sau virala la nivelul faringelui. Printre aceste infectii se numara cele faringiene streptococice, scarlatina sau febra reumatica (streptococ B hemolitic de grup A), meningita, difteria, tusea convulsiva, fungii sau herpesvirusurile.

Ce poate influenta rezultatul exudatului faringian

Daca ai urmat de curand un tratament pe baza de antibiotice ar fi bine sa ii spui medicului acest lucru. Este foarte posibil ca rezultatul final sa fie influentat de prezenta antibioticelor in organism. De asemenea, daca te-ai spalat pe dinti, ai mestecat guma sau ai folosit apa de gura inainte de prelevarea secretiilor, acuratetea rezultatelor va fi cu siguranta compromisa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare