Boli

#vitamine #minerale #calciu #magneziu

Excesul de vitamine si minerale dauneaza sanatatii

Asimilarea vitaminelor si a mineralelor este esentiala pentru un organism sanatos, insa ca in orice alt domeniu, excesul poate provoca anumite probleme de sanatate. In mod normal, suplimentele de vitamine si minerale trebuie sa fie luate la recomandarea medicului, in urma efectuarii unor analize de sange.

Totusi, foarte putine persoane respecta aceasta regula si de multe ori merg la farmacie pentru a cumpara multivitamine atunci cand se simt slabiti.


Iata insa care sunt efectele negative asupra organismului, in conditiile unui exces de vitamine si minerale:


Excesul de vitamina A


Daca o cantitate potrivita de vitamina A ajuta la indepartarea radicalilor liberi si neutralizeaza efectele nocive provocate de acestia, consumata in exces vitamina A poate duce la intoxicatii care se manifesta printr-o stare de slabiciune generala, scadere in greutate, caderea parului, eruptii cutanate si stari febrile.  Mai mult decat atat, excesul de vitamina A se poate simti prin dureri la nivelul ficatului, al oaselor, al splinei, dar si prin dureri de cap.


Excesul de vitamina C


Esentiala pentru un sistem imunitar puternic si pentru a evita racelile din timpul iernii, excesul de vitamina C impiedica eliminarea urinei si chiar duce la formarea pietrelor la rinichi si la aparitia problemelor bilei. Totodata, vitamina C consumata in exces poate duce la pierderea calciului din corp, la sangerari nazale si chiar diaree.


Excesul de vitamina D


De mare ajutor in absorbtia calciului in organism, vitamina D administrata in exces duce la demineralizarea oaselor si la aparitia calculilor renali. Mai mult decat atat, excesul de vitamina D duce la simptome precum sete excesiva , urinari frecvente sau depresie psihica.


Excesul de vitamina E


Vitamina E este un antioxidant excelent si consumat in doze mici este foarte benefic organismului. Totusi, excesul  poate creste riscul bolilor de inima. Mai mult decat atat, vitamina e in cantitate prea mare poate produce tulburari de spermatogeneza, involutia ovarelor si tulburari menstruale .


Excesul de vitamina K


Vitamina K este esentiala pentru o circulatie sanguina buna, insa daca este consumata fara limita, poate avea si anumite efecte negative. Printre acestea se numara anemia din cauza distrugerii globulelor rosii din organism, dar si intoxicatii ale ficatului.


Excesul de calciu


Studii recente au aratat ca persoanele care consuma calciu in exces sunt mai supusi riscului de a se imbolnavi de dementa. Cercetatorii au explicat faptul ca acest mineral stimuleaza ingustarea vaselor de sange din creier, fapt care duce la distrugeri neuronale.


In plus, calciul in exces poate provoca aparitia pietrelor la rinichi.


Magneziu


Doze mari de magneziu pot provoca stari de greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, retentie urinara, confuzie si stari de depresie. Au existat cateva cazuri de supradoza de magneziu in care s-a ajuns la anestezie si chiar paralizie sau coma. Desigur, acestea sunt cazuri izolate, insa riscuri exista intotdeauna.

Sursa foto : wallpaperstock.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului