Boli

#aspirina #astm #ulcer gastric #rinichi #alergie

Efectele secundare ale aspirinei

Aspirina este, pentru multi dintre noi, medicamentul care nu ne lipseste niciodata din geanta, ghiozdan sau buzunar, tocmai pentru ca este un medicament "bun la toate". Daca te doare capul, simti ca urmeaza sa racesti sau ai febra, iei o aspirina, iar problemele dispar in numai cateva momente.


Aspirina este un medicament  foarte popular si foarte consumat in tara noastra, insa din pacate foarte multe persoane nu sunt constiente de riscurile care apar in cazul consumului regulat de aspirina.


Iata cateva dintre cele mai mari riscuri ale administrarii frecvente de aspirina:


Poate provoca alergie


Aspirina poate fi alergica pentru anumite persoane, motiv pentru care este recomandat sa fie intrebuintata cu mare grija. Alergiile se pot manifesta prin usoare mancarimi si inrosire a pielii si poate ajunge pana la sufocare si chiar moarte.


De asemenea, pot aparea si eruptii cutanate grave, urticarie, umflarea fetei a buzelor sau a limbii, diaree, ameteli si varsaturi.


Daca observati orice simptom dupa inghitirea acestei pastile, nu ezitati sa mergeti de urgenta la cea mai apropiata clinica pentru un control medical.


Ataca rinichii


Asa cum foarte multe medicamente ataca ficatul si il intoxica, aspirina dauneaza si este periculoasa pentru rinichi. Mai exact, aceasta favorizeaza retentia apei care se manifesta prin umflarea picioarelor si prin hipertensiune arteriala . Acesta este unul dintre motivele pentru care este indicat sa iei aspirina doar atunci cand este cu adevarat necesar.


Risc de ulcer gastric


Una dintre partile foarte proaste ale aspirinei este aceea ca favorizeaza si grabeste instalarea ulcerului, motiv pentru care este de evitat de catre persoanele care au probleme cu stomacul, care au un inceput sau sufera deja de ulcer, gastrita sau boli esofagiene.


Risc de astm bronsic


Studii recente au scos la iveala faptul ca persoanele care consuma regulat aspirina sunt mai supuse cu pana la 21% riscului de a se imbolanavi de astm bronsic decat cei care nu consuma acest medicament. Aceasta descoperire este bazata pe documentare medicale care dateaza din anul 1964 pana in zilele noastre.


Favorizeaza vanataile


Aspirina este recunoscuta pentru puterea sa de a interfera cu trombocitele (celulele sanguine implicate in coagulare), motiv pentru care consumul de aspirina poate duce la invinetirea usoara a pielii, chiar si din lovituri nedureroase.


Atentie! Aspirina nu trebuie luata sub nicio forma cu 10 – 14 zile inainte de o interventie chirurgicala pentru ca favorizeaza hemoragiile. De asemenea, in perioada menstruatiei, nu este recomandat consumul de aspirina, decat la indicatiile medicului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului