Boli

#cadouri mos nicolae #dulciuri Mos Nicolae #cizmulita lui Mos Nicolae #mos nicolae

E-uri fara numar in cizmulita lui Mos Nicolae!

“Mos Nicolae vine cu coloranti pentru ADHD! O figurina Mos Craciun din ciocolata contine pana la 19 lingurite de zahar!” este anuntul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, dupa ce a studiat 33 de sortimente de figurine din ciocolata cu sau fara alte adaosuri.

In cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 si E1422.

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata si diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E132 - carmin indigo este un colorant sintetic pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide. Fiind foarte solubil in apa poate functiona si ca eliberator de histamina, intensificand simptomele caracteristice astmului.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americana de Oncologie, cel obtinut prin sinteza chimica poate provoca cancer de plamani, fiind responsabil si de cresterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.

E163 – antocianina, colorant rosu, albastru sau violet care se obtine prin extractie cu apa acidulata, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. in Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E322 – lecitine din soia/floarea soarelui, emulgatori. in general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului. Lecitina de soia se obtine din reziduurile lichide ramase dupa ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rasinilor si gumelor). Este un deseu care contine solventi si pesticide si poate avea o consistenta fie gumoasa, fie solida, ca de plastic. Lecitina se foloseste ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grasimi, dar ajuta si la conservarea alimentelor marindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E325 - lactatul de sodiu se utilizeaza in industria alimentara ca regulator de aciditate, agent de ingrosare, umectant, conservant. Nu trebuie consumat de copiii mici pentru ca acestia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient si astfel nu il pot metaboliza.

E330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.

E442 - fosfatide de aluminiu, folosit caemulgator si stabilizator, obtinut din amoniac si acizi grasi fosforilati. Fosfatidele de amoniu  permit amestecarea grasimilor cu apa si impiedica separarea acestora. Face parte din categoria e-urilor suspecte.

E475 - esteri poliglicerici ai acizilor grasi, utilizati casabilizatori sau emulsificatori, fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 

E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

E492 - sorbitan tristearat este un aditiv folosit ca emulgator si stabilizator, poate provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 

E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere si poate cauza: cresterea nivelului de sodiu din organism, cresterea tensiunii arteriale si probleme la nivel digestiv.

E901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate da reactii alergice.

E903 – ceara de carnauba este un aditiv folosit pentru a da stralucire produselor si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

E904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

E1420 - amidon modificat acetilat este un aditiv de natura sintetica, folosit ca agent de ingrosare, care poate provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

Datele sunt completate si de continutul ridicat de zahar! Romania ocupa locul trei in Europa in privinta obezitatii infantile! Zaharul este responsabil de aparitia cariilor dentare: 2 din 3 copii au aceasta afectiune stomatologica!

„O parte din figurinele din ciocolata cu sau fara alte adaosuri, agreate de copii datorita formei acestora care reconstituie anumite simboluri specifice sarbatorilor de iarna – Mos Craciun, Omul de zapada, constructii si decoratiuni specifice acestei perioade a anului - prezinta mari neajunsuri din punct de vedere nutritional. Exista sortimente cu un continut mare de zahar, peste 60 grame din 100 grame produs, cu un continut mare de grasimi saturate, peste 20 grame din 100 grame produs, dar si cu un continut mare de acizi grasi trans, peste 2 grame din 100 grame produs, astfel de produse fiind adevarate „grenade cu fragmentatie” pentru copiii nostri. Avand in vedere valoarea energetica mare per 100 grame de produs cuprinsa intre 424 kcal si 616 kcal, consumul acestor produse de catre copiii mai mari de 3 ani trebuie realizat cu masura. Sunt recomandate produsele de calitate superioara, cu un continut de cacao mai mare de 75%, sa nu se depaseasca 15 grame pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ 100 kcal si, niciodata, sa nu fie oferite seara spre consum. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata ai unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce la randul sau alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, cancer colorectal si diabet zaharat de tip 2. in concluzie, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu avem cunostinte elementare de nutritie.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

“Conditiile ideale pentru pastrarea acestor produse sunt de 15-17 grade Celsius si o umiditate relativa a aerului mai mica de 50%. Pastrarea la temperaturi mai mari de 22 grade Celsius provoaca defectul numit „albirea“ ciocolatei (migrarea untului de cacao din masa de ciocolata); tot o albire se produce si cand migreaza zaharul din compozitie (cand pastrarea se face la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius sau cand umiditatea din aer este mare). Acest defect nu are implicatii asupra comestibilitatii produsului. Cand insa se instaleaza mucegai pe suprafata produsului, acesta nu mai este propriu pentru consum. Defecte importante se produc din cauza trecerii bruste a produsului de la rece la cald, prilej ca pe suprafata produsului sa de depuna vaporii de apa in picaturi mici, pe care se instaleaza bacterii si ciuperci microscopice, spori de mucegai etc. Ciocolata trebuie ferita si de actiunea luminii, prin ambalare in medii opace (hartie sau pelicule metalice) nereactive cu ciocolata. Chiar si vecinatatile vicioase sunt daunatoare pentru ciocolata, care are proprietatea de a absobi cu usurinta mirosuri din vecinatate. Consumatorii trebuie sa cunoasca aceste aspecte pentru a putea sa se bucure de calitatea integra a acestui produs deosebit de fin si de sensibil.”Prof. Univ. Dr. Ion Schileru –ASE Bucuresti.

Sursa foto: apc-romania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare