Boli

#meningita #boli #hipertensiune #spondiloza #durere de ceafa

Dureri de ceafa: ce boli pot ascunde?

Durerile de ceafa sunt localizate in spatele capului, la nivelul gatului si pot fi cauzate de o multime de boli si afectiuni serioase. Nu ignora niciodata o durere intepatoare si persistenta de ceafa, deoarece poate fi vorba de o entorsa a gatului, de spondiloza cervicala sau chiar de meningita. Iata ce alte riscuri mai exista atunci cand constati ca incepe sa te doara foarte tare in zona cefei si cand este cazul sa te prezinti la medic!

Zona cefei este formata din muschi, nervi, veretebre si tesuturi protectoare. Toate aceste componente functioneaza impreuna pentru a-ti permite sa iti misti in voie gatul si, implicit, capul.

Durerea de ceafa este un simptom medical frecvent intalnit, care poate ascunde cauze medicale minore sau majore, care necesita interventii urgente.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna care determina inflamarea cronica a articulatiilor. Simptomele apar mai intai la nivelul mainilor si picioarelor, iar apoi se raspandesc si la nivelul altor articulatii din corp. Gatul este una dintre zonele vizate, iar ceafa este cea pe care o simti inflamata si dureroasa.

Meningita

Meningita este o alta boala foarte grava care poate ascunde durerile de ceafa si intepenirea gatului printre simptomele ei. Afectiunea actioneaza la nivelul meningelui, adica al membranei creierului si maduvei spinarii, determinand inflamarea lui.

Pe langa acest simptom, mai exista si alte manifestari specifice de care trebuiue sa tii cont inainte de a diagnostica durerea de ceafa ca fiind cauzata de meningita. Infectia se manifesta in special prin febra, dureri mari de cap, greata, dificultati de concentrare, insomnii, sensibilitate la lumina etc.

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala este, poate, cea mai frecventa cauza a durerilor de ceafa. Este o afectiune caracterizata prin deteriorarea graduala a coloanei vertebrale.

Cei mai predispusi la dezvoltarea acestei boli sunt varstnicii, insa si persoanele care au un trecut medical in care exista rani sau lovituri repetate la nivelul gatului, artrita sau interventii chirurgicale locale sunt la fel de vulnerabile.

Simptomele asociate spondilozei cervicale sunt, pe langa durerea de ceafa, si amortirea sau senzatia de furnicaturi in umeri si brate, slabiciunea mainilor, durerile persistente de cap, rigiditatea gatului etc.

Hipertensiune arteriala

Unul dintre semnalele de alarma ale cresterii tensiunii arteriale este si durerea in ceafa, care apare in special diminetile, imediat dupa trezire.

Hipertensiunea arteriala se manifesta astfel doar in stadii incipiente. Pe masura ce avanseaza simptomele, se inmultesc si riscurile. Boala se mai manifetsa si prin dureri intense de cap, ameteli, sangerari nazale etc.

Durerile de ceafa mai pot fi cauzate si de un stres puternic sau de oboseala. Este important sa retii ca nu orice durere de ceafa inseamna spondiloza, meningita, artrita sau hipertensiune arteriala. Urmareste cu atentie simptomele si vezi ce alte manifestari se mai asociaza cu durerile pe care le resimti la nivelul gatului. In cazul in care intra in tabloul simptomatologic al uneia dintre bolile prezentate, mergi de urgenta la medic, pentru mai multe investigatii.

Foto: Hipjointpainrelief.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului