Boli

#simptom #diaree #boli

Diareea – Un simptom care poate atentiona ca suferi de anumite boli

Potrivit medicilor, diareea poate fi un simptom al multor boli. Cauzele diareii sunt diverse, iar consecintele apar din cauza faptului ca ea produce o pierdere de minerale si de lichide in organism.

 

Un astfel de simptom poate sa apara in cazuri de colita ischemica la colon. Boala este frecventa mai ales la persoanele in varsta, iar de multe ori se produc si stari febrile, durere si chiar hemoragie (sau diaree sanguinolenta). La bolnavii varstnici cu ateroscleroza sistemica avansata apar crize care se manifesta prin disconfort, dureri abdominale, flatulenta, diaree (cu aspect steatoreic), balonare, astenie, scadere in greutate, stari de greata si varsaturi.

Persoanele care sufera de anorexie nervoasa si isi doresc tot mai mult sa slabeasca pot avea diaree din cauza unor medicamente pe care le iau si care le stimuleaza peristaltismul intestinal. Ele pot ajunge sa dezvolte un sindrom de malabsorbtie, sa aiba simptome greu de suportat care survin din cauza provocarii unor leziuni la mucoasa intestinala si astfel sa aiba stari de durere si inflamatii. Aceste persoane sunt considerate bolnave, trebuie sa urmeze un tratament in scopul vindecarii. Ele pot avea stari depresive, organismul destul de deshidratat, sunt astenice, mereu obosite si cu o stare de somnolenta.

Exista o afectiune cutanata numita dermatita herpetiforma care se manifesta prin leziuni papuloveziculare, cu lichid la suprafata pielii, mai ales pe coate, genunchi si coapse. Astfel de bolnavi pot avea simptome neplacute din cauza unor tulburari intestinale sau digestive si pot dezvolta limfoame intestinale. in special la femei poate sa apara o afectiune numita sclerodermie care produce probleme intestinale si digestive, la nivelul stomacului, esofagului, cavitatii bucale, pancreasului, intestinului subtire si gros. Simptomele sunt de disconfort abdominal, greata si varsaturi, hemoragie digestiva (din cauza unor ulceratii esofagiene) steatoree, diaree si alte tulburari digestive. La femei apare si diareea premenstruala insotita de stari de greata si varsaturi, de colici biliare, dureri in zona abdominala.

Hipotiroidismul (sau producerea in cantitate redusa a hormonului tiroidian) poate declansa diaree dar si alte simptome si tulburari functionale. in cazuri grave apar si stari de greata si varsaturi, oboseala cronica, scaderea poftei de mancare, cresterea colesterolului, acumularea rapida de kg in plus, slabirea sistemului muscular si a capacitatii de a rezista la frig. Femeile care au intoleranta la frig si sunt mereu obosite este posibil sa aiba aceasta problema de sanatate – o reducere a functiei tiroidiene. Alte semne ale bolii sunt: aparitia unor protuberante galbene pe pleoape, infectii respiratorii, raguseala, ochi umflati, probleme de concentrare, caderea parului, pielea uscata si crampe musculare.

Diareea (uneori chiar apoasa, cu aspect steatoreic, cu evacuari multiple) este un simptom major al intolerantei la gluten la persoanele adulte, al unei boli numite enteropatie glutenica. In acest caz apar modificari morfologice la mucoasa intestinala, fenomene de malabsorbtie, infectii si tulburari de tranzit intestinal, scaderea in greutate, stari de greata si varsaturi, colici abdominale, dispepsie gazoasa, amenoree, tulburari menstruale, tulburari de fertilitate, astenie, si chiar tulburari neurologice si endocrine. si la copii diareea apare in cazul in care au intoleranta la gluten iar in plus acestia au si stari de apatie, de nervozitate sau de irascibilitate, de balonare si sensibilitate la infectii respiratorii.

Alte boli care dau stari de diaree sunt: malabsorbtie la aminoacizi (a metioninei), incapacitatea de a absorbi normal fructoza (din bauturi dulci sau din fructe: struguri, prune, curmale), transportul anormal de glucoza si de lactoza la epiteliul intestinal, tulburarea metabolismului lipidic. Astfel de boli sunt ereditare si pot da multe simptome printre care cel mai frecvent este diareea temporara sau cresterea eliminarii fecale. Pentru normalizarea scaunelor si combaterea sindromului diareic trebuie urmat un tratament recomandat de medic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului