Boli

#psihoterapie #anxietate #tristete #depresie

Depresia afecteaza un roman din cinci

"Eu nu sunt nebun!" Aceasta este replica pe care o da o persoana depresiva, cand i se spune ca ar fi bine sa apeleze la un specialist pentru a scapa de starea de anxietate si tristete. Potrivit statisticilor, un roman din cinci sufera de depresie, astfel a ajuns sa fie cea mai frecventa tulburare psihica. Anual, sunt diagnosticate peste 20 de mii de cazuri.

Se poate spune ca depresia este maladia secolului in care traim. Un barbat din zece este afectat de depresie si o femeie din cinci sufera de stari de angoasa si tristete. Aceasta boala poate afecta pe toata lumea: adolescenti, adulti sau persoane in varsta. Specialistii atrag insa atentia ca acest disconfort psihic poate aparea si la copiii cu varste fragede.

Persoana care sufera de aceasta tulburare este in permanenta trista si isi pierde tonusul. Depresia perturbeaza starea de bine a unei persoane, umorul, si genereaza o incetinire a activitatii intelectuale si motrice.

Semnele aparitiei depresiei: idei negre si nopti albe

In general, o persoana care sufera de depresie nervoasa are moralul scazut, plange cu usurinta din motive aparent banale, resimte o slabiciune fizica si nu are deloc initiativa. Aceasta afectiune mai este insotita si de tulburari de somn: insomnii repetate si treziri nocturne.

Ideile negre si noptile albe sunt semnele tipice ale depresiei. Daca te trezesti de foarte multe ori pe timpul noptii sau iti vin in minte tot felul de ganduri negativiste, atunci poti suferi de aceasta tulburare psihica. Oboseala permanenta poate fi de asemenea un semn de depresie, insa nu in toate cazurile.

In anumite situatii, depresia nervoasa poate fi insotita de dureri fara cauza aparenta: dureri de cap, in special dimineata, dar si de dureri de spate , de articulatii etc. La persoanele in varsta, boala este insotita frecvent de dureri de stomac , probleme de digestie in general.

Cauzele depresiei

Se vorbeste mai des despre originile multiple ale depresiei si mai putin despre cauze. La fel de adevarat este faptul ca anumite persoane sunt mai expuse la aceasta boala decat altele. Acest lucru nu inseamna ca sufera sistematic, insa probabilitatea de a fi afectate este mai mare decat in alte cazuri: este ceea ce numesc medicii „factor de risc”.

  • Factor ereditar: Anumite forme de depresie sunt cauzate in mare parte de o „fragilitate biologica”. Aceasta se transmite doar la anumiti membri ai familiei. Gradul de boala poate fi mai sever sau foarte putin perceptibil.   
  • Factor de personalitate: Trasaturile de caracter sau de personalitate, precum lipsa de incredere in sine sau dependenta excesiva fata de cineva, pot facilita cu usurinta instalarea depresiei. In aceste cazuri, pe langa medicamente antidepresive se recomanda tratamentul psihologic cu un psihoterapeut.
  • Factor de mediu: Anumite evenimente care se petrec in viata bolnavului precum decesul unei persoane apropiate, o lunga perioada de somaj, griji repetate si intense pot declansa o stare depresiva. Uneori, momente din viata aparent normale cum sunt nasterea sau pensionarea pot de asemenea sa favorizeze aparitia depresiei.
  • Factor organic: Bolile fie ele acute sau cronice pot provoca declansarea unei depresii nervoase. Poate fi cazul unei persoane care sufera de diabet, cancer, operatii chirurgicale etc.  

Cum se trateaza depresia

Teama de a nu fi etichetat drept "nebun" ii determina pe cei care sufera de astfel de probleme sa amane consultarea unui specialist.

"Bolnavii apeleaza cu intarziere la medicii specialisti, iar atunci cand o fac nu pot beneficia imediat de tratament medicamentos deoarece diagnosticarea se face dupa o monitorizare a afectiunii timp de cateva luni, perioada in care simptomele depresiei se agraveaza", a explicat dr. Alexandru Paziuc, medic primar la Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc , pentru ziarul Ziua.

Depresia poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor sau prin psihoterapie - un tip special de consiliere psihologica .

  • Tratament medicamentos

Medicamentele antidepresoare sunt adesea o optiune in tratamentul prescris de catre specialisti pentru a trata depresia. Printre acestea se numara inhibitorii, antidepresivele triclice si tetraciclice, antipsihotice, anticonvulsive etc.

"Aceste persoane se pot vindeca si pot avea o viata normala atat timp cat munca medicala este continuata si in plan social, prin tratarea bolnavilor fara discriminare. Trebuie sa se schimbe perceptia negativa asupra bolii, deoarece un numar foarte mic de schizofrenici sau depresivi prezinta un comportament anormal", a conchis dr. Paziuc pentru ziarul Ziua.

  • Psihoterapia

Exista mai multe metode de tratament in functie de formele de boala. Insa, oricare ar fi metoda utilizata, psihoterapia se bazeaza pe discutii, de aceea se mai numeste si „terapia prin discutie”. Medicul asculta bolnavul, fara sa-si expuna parerea. Calitatea relatiei dintre medic si pacient se bazeaza pe secretul profesional, iar sentimentul de a fi ascultat si inteles este elementul determinant in psihoterapie.

Una dintre regulile esentiale din psihoterapie este aceea de a permite exprimarea a ceea ce facem, simtim si gandim, fara sa existe teama de a fi judecati sau criticati. Aceasta metoda se foloseste in cazuri usoare de boala, insa in cazuri severe se asociaza cu tratamentul medicamentos.

5 trucuri pentru a creste increderea de sine

Pierderea increderii in sine marcheaza adesea inceputul unei depresii. De aceea, pentru a te simti bine in pielea ta, pentru a-ti pastra optimismul, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reusesti in ceea ce vrei sa intreprinzi.

1. Nu privi in jos! Foarte multe persoane au tendinta de a privi in jos, in timp ce vorbesc. Comunicarea nu se bazeaza doar pe cuvinte. Miscarile ochilor, ale buzelor, mimica fetei in general, sunt importante pentru interlocutorul tau. Bineinteles nu trebuie sa exagerezi, pentru ca vei transmite un alt mesaj.

2. Inhiba-ti frica! In situatii noi, multe persoane resimt frica, insa aceasta stare trebuie depasita. Nu-ti consuma energia gandindu-te cum sa disimulezi nervozitatea. Dimpotriva, incearca sa o transformi in actiune: vorbeste!

3. Creeaza contact cu cei din jur! Foarte multe persoane devin nervoase cand vine vorba de a aborda un necunoscut. Poate ti se pare ciudat sa vorbesti cu cineva pe care nu-l cunosti sau cu vecinul de bloc, insa este un pas in a comunica. Vei vedea ca este o modalitate placuta de a lega noi relatii.

4. Descopera lucuri noi! Nu ezita in a incerca experiente noi. Incetul cu incetul te vei adapta la situatii inedite si vei observa ca iti va fi usor sa treci mai usor peste situatii dificile la care te supune viata.

5. Nu imita! Multe persoane obisnuiesc sa aiba un model in viata pe care sa-l imite. Insa, acest proces de imitare are limite. Increderea in sine se manifesta diferit in functie de personalitatea si stilul fiecaruia. Nu poti copia atitudinea anumitei persoane pentru ca la un moment chiar nu vei stii cum sa te comporti. Cauta-ti propriul mod de exprimare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare