Boli

# probleme digestive #deshidratare #diaree acuta

De ce este important sa tratezi rapid vara simptomele digestive. Ce infectii pot ascunde

Dureri abdominale, scaune lichide, stare de slabiciune, greata... Boala diareica acuta este o problema pe cat de frecventa pe atat de suparatoare, deoarece manifestarile sale ne impiedica sa ne desfasuram in mod normal activitatile de zi cu zi. Mai mult decat atat, in cazul copiilor, vartnicilor, persoanelor cu boli cronice, cel mai mare risc il reprezinta deshidratarea cauzata de diaree. De aceea, este important sa putem trata rapid si eficient simptomele bolii diareice.
 

Diareea acuta se manifesta prin debut brusc, cu scaune frecvente (3 sau mai multe in 24 de ore), de consistenta moale sau apoasa. De obicei, boala diareica acuta nu are semnificatie grava, este autolimitata si dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Daca insa diareea persista mai mult de 7 zile, se recomanda consultarea medicului. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul copiilor si varstnicilor, care prezinta pericolul deshidratarii severe.

Diareea reprezinta un dezechilibru intre absorbtia si secretia de apa. in mod normal, intestinul regleaza absorbtia si secretia apei pe care organismul o utilizeaza astfel incat scaunele sa aiba consistenta normala. Din cauza unor factori care agreseaza si inflameaza mucoasa intestinala, echilibrul dintre absorbtie si secretie se poate distruge si astfel apare diareea.
Printre factorii care cauzeaza boala diareica se numara:

  • infectii virale – mai multe tipuri de virusuri (rotavirus, norovirus, adenovirus, citomegalovirus, virusuri hepatitice) sunt responsabile de diaree;

  • infectii bacteriene – numeroase bacterii (Salmonella, Escherichia coli, Shigella, Campylobacter s.a.) pot patrunde in organism prin intermediul consumul de apa contaminata sau alimente alterate, provocand toxiinfectii alimentare;

  • paraziti care se instaleaza la nivelul tubului digestiv;

  • excesele alimentare sau abuzul de alcool;

  • medicamente precum antibioticele;

  • stresul este un tip de agresiune psihologica care determina tulburari digestive.

 

 

Deshidratarea – riscul principal

 

 

Din cauza numarului crescut de scaune moi sau apoase, organismul pierde o cantitate importanta de apa si saruri minerale. Daca aceste pierderi nu sunt compensate, se poate ajunge la deshidratare. Riscul de deshidratare este cu atat mai mare in cazul copiilor, varstnicilor si pacientilor cu boli cronice concomitente. Deshidratarea se manifesta prin uscaciunea gurii si a pielii, reducerea cantitatii de urina, care devine inchisa la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scadere in greutate, senzatie de slabiciune.
Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomanda consumul abundent de lichide bogate in minerale: ceaiuri (menta, afine), apa plata usor indulcita cu glucoza, supa limpede de legume, apa in care s-a fiert orez. Solutiile de rehidratare orala (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor si copiilor. In cazul acestora, daca pierderea in greutate prin deshidratare depaseste 5% din masa corporala, se recomanda prezentarea la medic.

Deshidratarea poate fi prevenita si prin instituirea rapida a unui tratament antidiareic eficient. In acest scop, medicii spun ca ideal este sa utilizam un antidiareic care actioneaza rapid, reducand numarul scaunelor diareice si in acelasi timp restabilind functia normala a intestinului. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o pelicula protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limiteaza contactul agentilor patogeni cu mucoasa intestinala, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili functia fiziologica a peretelui intestinal si de a proteja mucoasa intestinala inflamata. Prin studii clinice s-a demonstrat ca gelatina tanat are un efect rapid, care apare in primele 12 ore de la administrare.

Sursa foto: pecsma.hu


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare