Boli

#fier #migrena #oboseala #insomnie #ameteala #simptome #corp #organism #oxigen #sanatate #sange #anemie

Cum stii daca ai anemie?

In cazul unei persoane anemice, sangele este incapabil sa transporte oxigenul in restul corpului, ceea ce duce la instalarea unei stari de oboseala puternica si permanenta. Aceasta oboseala poate fi atat de mare, incat pacientul sa nu mai poata efectua activitatile zilnice obisnuite: urcatul scarilor, curatenia casei, prepararea mancarii etc.

Globulele rosii sunt celulele sangelui care asigura transportul oxigenului de-a lungul organismului. Hemoglobina este proteina care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui si care ii permite acestuia sa-si indeplineasca rolul. In conditii normale, rata hemoglobinei este mentinuta in organism dupa un echilibru strict. In momentul in care acest echilibru este dereglat, nivelul hemoglobinei scade si astfel apare anemia.

In consecinta, in caz de anemie, sangele isi pierde capacitatea de a transporta oxigenul. Fierul, vitamina B12, acidul folic si vitamina C sunt esentiale in producerea globulelor rosii. In prezent, exista peste 400 de tipuri de anemie. Cele mai des intalnite sunt cauzate de o carenta de fier sau de vitamina B12 din sange.

Iata cateva dintre simptomele anemiei care te pot ajuta sa semnalezi din timp aceasta afectiune pentru a primi tratamentul potrivit:

Paloarea fetei. Anemia aprovoaca o paloare evidenta a fetei. Ochii sunt foarte obositi, privirea pierduta, iar tenul anormal de palid.

Migrene repetate. Timp de cateva zile la rand sau chiar saptamani, o persoana anemica poate avea migrene, fara o justificare concreta in prima faza. De asemenea, mai pot aparea stari de ameteala si greata.

Palpitatii. In general, un numar mare de anemici prezinta simptome similare afectiunilor cardiovasculare: palpitatii, tahicardie , suflu sistolic etc.

Oboseala accentuata. De-a lungul zilei, o persoana anemica simte o stare de oboseala fizica si intelectuala ridicata, care o impiedica sa efectueze sarcinile obisnuite. Uneori, aceste senzatii sunt insotie de o scadere considerabila a apetitului.

Depresie. Calitatea fizica a unui pacient anemic scade considerabil, putand ajunge in unele cazuri chiar la depresie. Comportamentul bolnavului este puternic modificat, acesta este mult mai putin activ si dinamic decat de obicei.

Lipsa concentrarii. O persoana anemica nu mai poate sa se concentreze la serviciu, activitatile de rutina i se par complicate si chiar are tulburari de memorie. De aceea, conducatorii auto trebuie sa aiba grija sporita in cazul in care se simt obositi si cred ca pot suferi de anemie.

Modificarea temperaturii corpului. Unul dintre efectele anemiei este si modificarea temperaturii corpului fara un motiv aparent normal; pacientul are frisoane, urmate la scurt timp de senzatia de caldura.

Insomnie. Atacul de panica , starile de nervozitate si insomnia pot fi de asemenea reactii ale anemiei. Probleme de erectie si dereglari ale ciclului menstrual. In cazul barbatilor, anemia poate fi cauza unei erectii slabe, in timp ce femeile pot suferi dereglari in ceea ce priveste ciclul menstrual.

Sfaturi utile

  • Daca ai aceste simptome, este necesar sa mergi la medic pentru a obtine un diagnostic concret. Acesta iti va recomanda efectuarea analizelor de sange.
  • Este bine sa consumi alimente care sa contina o cantitate mare de fier, pentru a permite o mai buna absorbtie de catre intestine: carnea, leguminoasele, fructele uscate si cerealele.
  • Anumite alimente pe baza de fier nu permit absorbtia eficienta a acestui mineral in corp. De aceea, este bine sa asociezi intodeauna alimentele de origine animala cu cele vegetale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului