Boli

#zbor cu avionul #avion #inaltime #zbor #sanatate #accident #frica #teama #relaxare #greata

Cum sa scapi de frica zborului cu avionul

Zborul cu  avionul a devenit in ultima perioada un motiv de ingrijorare pentru foarte multe persoane, din cauza tulburatoarelor accidente aviatice. Din ce in ce mai multi sufera de aerofobie, afectiune manifestata prin stare de greata, palpitatii, ameteala , senzatie de sufocare , transpiratie abundenta. De aceea, cel putin 20 % dintre pasagerii unui zbor apeleaza la calmante pentru a trece mai usor peste senzatiile zborului la mii de metri altitudine.

Intr-adevar, mersul cu avionul creeaza o anumita stare de disconfort la fel ca si mersul cu masina sau trenul, insa potrivit statisticilor este considerat cel mai sigur mijloc de transport. Senzatiile neplacute sunt cauzate in principal de miscarea vehiculului sau de altitudinea foarte mare.

Iata 7 pasi pentru a scapa de teama de avion si pentru a face mai placut zborul cu cel mai rapid mijloc de transport:

Pasul 1. Cauta motivul fricii, pentru a gasi remediul potrivit. Fiecare teama are solutia de rezolvare, asadar:

  • Daca esti claustrofob/a, ocupa un loc mai aproape de iesirea avionului, de preferat langa culoar;
  • Daca iti este frica de prabusire , este suficient sa citesti statisticile si sa iti dai seama ca este cel mai sigur mijloc de transport. De exemplu, riscul de accident rutier este mult mai mare;
  • Daca ai rau de inaltime, nu sta la geam si evita sa privesti in jos. Citeste o revista sau asculta muzica, pentru a te relaxa.

Pasul 2. Dormi mult si mananca usor. Este important sa dormi suficient deoarece din cauza oboselii poti avea o stare de rau generala, insotita de dureri de cap si ameteala. Alimentatia dinainte de zbor trebuie sa fie bazata pe fructe si legume, in niciun caz consistenta in mancaruri grase, care cad greu la stomac.

Pasul 3. Imbraca-te lejer. Nu purta haine stramte care sa te incomodeze, mai ales bluze mulate pe gat. Este bine sa optezi pentru o tinuta sport, cu o incaltaminte cat mai comoda. Poate parea un simplu detaliu in momentul plecarii, insa este un aspect foarte important.

Pasul 4. Obisnuieste-te cu ideea zborului. Inainte de a urca in avion, incearca sa te obisnuiesti cu ideea zborului. In sala de asteptare citeste o revista, bea un suc, mananca o ciocolata si gandeste-te la intreaga vacanta de care vei avea parte.

Pasul 5. In momentul decolarii inchide ochii. Incearca sa mesteci o guma pentru a evita infundarea urechilor. Nu te speria de zgomot pentru ca este produs de trenul de aterizare care trebuie sa se inchida. Cel mai simplu este sa inchizi ochii si sa te gandesti la un lucru care iti face placere.

Pasul 6. Asculta muzica. Muzica este un mijloc de relaxare eficient pentru foarte multe persoane. Pe timpul zborului, asculta melodii care te calmeaza sau care iti aduc amintiri placute. Incarca muzica preferata pe un ipod sau pe telefonul mobil si asculta la casti pe toata perioada calatoriei. Vei uita ca esti la mii de metri intaltime, iar timpul va trece mult mai usor.

Pasul 7. Nu te uita la stirile despre accidente aviatice. Aerofobia este de cele mai multe ori alimentata de experientele persoanelor traumatizate si despre stirile in care se prezinta accidente aviatice. Daca ai o mare teama de zbor, evita pe cat posibil jurnalele de stiri inainte sa mergi cu avionul. Altfel, nu vei face decat sa-ti alimentezi imaginatia cu intamplari tragice.

Pasul 8. Ia in bagajul de mana pastile pentru raul de avion. Intreaba la farmacie de medicamente impotriva starii de rau provocata de mersul cu avionul. Pentru a stopa starea de greata poti lua inainte de zbor cu o ora: Emetostop, Metroclopramid, Emetiral. Aceste medicamente se adiministreaza numai la avizul medicului, pentru ca pot avea efecte adverse .

Citeste mai mult despre: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare