Boli

#dantura sanatoasa #dureri de dinti #carii dentare #turbarea dintilor

Cum sa previi turbarea dintilor

Cea mai frecventa si cunoscuta afectiune a cavitatii bucale, caria dentara apare ca urmare a florei microbiene ce se dezvolta pe suprafetele dintilor, limbii si obrajilor.

Activitatea acestei flore este favorizata de prezenta placii bacteriene si a tartrului dentar unde se cantoneaza in numar mare, cat si de ph-ul acid dat de consumul alimentelor si bauturilor dulci. Un factor deloc de neglijat este si fumatul care scade secretia salivara si deci posibilitatea de autocuratire, iar prin gudroanele din fumul inhalat favorizeaza depunerea tartrului, mediul propice al bacteriilor cariogene.

Caria dentara apare ca o pata alba cretoasa produsa prin demineralizarea smaltului, in special prin actiunea acizilor rezultati din metabolismul bacteriilor cariogene.

Daca procesele de remineralizare produse sub influenta ionilor din saliva si stimulate de aportul de fluor din pastele de dinti si apele de gura nu reusesc sa reechilibreze aceste demineralizari, se rupe echilibrul demineralizare-remineralizare al smaltului dentar si apare caria dentara ca pata maronie cu lipsa de substanta dentara.

Initial prezenta cariei este semnalata doar de modificarile de aspect ale dintilor. Ulterior apare sensibilitatea la variatiile termice (cald-rece) sau chimice (dulce, acru) ca urmare a permeabilizarii tubulilor dentinari si transmiterea mai facila a excitatiilor termice sau chimice la nivelul terminatiilor nervoase ale dintelui de la periferia camerei pulpare a dintelui, unde sunt localizati si nervi. Cu timpul sensibilitatea se transforma in durere declansata de factorii amintiti anterior, durere ce dispare dupa indepartarea excitantului.

Sunt posibile si procese de remineralizare si incetinire a evolutiei cariei dentare ca urmare a unei igienizari eficiente sau a unei alimentatii bogate in calciu si minerale.Ca urmare a proceselor de remineralizare, evolutia cariei dentare catre nerv este incetinita si poate fi chiar asimptomatica datorita dentinei secundare de reactie ce se depune protejand camera pulpara si tesutul viu dureros.

De cele mai multe ori insa, evolutia este simptomatica si durerile tranzitorii ce apar si dispar in functie de stimulii durerosi sunt inlocuite de dureri persistente calmate la inceput de analgezice. Ulterior se transforma in dureri iradiate in hemiarcada de partea dintelui afectat si pe traseul nervului ce deserveste zona, spre tampla pentru dintii arcadei superioare sau catre ureche pentru dintii arcadei inferioare.

Durerea va iradia in final si in arcada antagonista, dand o durere generalizata cunoscuta sub numele de "turbarea dintilor" care nu mai cedeaza la niciun analgezic, si dentistul devine brusc cel mai bun prieten!

Prevenirea aparitiei cariilor dentare se realizeaza in primul rand printr-un periaj dentar corect si al mucoaselor limbii si obrajilor, suplimentat de folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare si de clatirea cu o apa de gura care sa distruga flora microbiana cariogena. De asemenea se recomanda evitarea alimentelor dulci si lipicioase intre mese, recomandate fiind fructele care aduc un aport energetic si vitaminic asigurand si curatirea mecanica a dintilor.

Evitarea variatiilor termice ce pot produce fisuri ale smaltului, ca si a alimentor si sucurilor acide ce pot demineraliza smaltul favorizand cantonarea cariei dentare constituie o alta masura preventiva. Clatirea energica cu apa dupa consumul de alimente de orice fel si guma de mestecat, scad ph-ul salivar, fluidifica saliva si asigura autocuratirea grosiera a suprafetelor buco-dentare fiind de asemenea recomandate.

Si nu in ultimul rand controalele stomatologice si profilaxiile dentare periodice sunt masuri recomandate in prevenirea cariei dentare, care fac din durerea de dinti o simpla amintire.

Daca aveti intrebari despre turbarea dintilor, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare