Boli

#afectiuni toamna #alergie #antihistaminice #polen #mucegai #alergie toamna

Cum sa prevenim alergiile de toamna

Toamna a sosit si nu te simti foarte bine, iar temperaturile joase te lasa fara energie. Este foarte posibil sa suferi de alergii, toamna fiind anotimpul in care aceste afectiuni se agraveaza.

Toamna este sezonul in care polenul si sporii de mucegai iti pot afecta ochii, nasul si gatul. Tot acum, anumiti copaci polenizeaza, ceea ce poate mari disconfortul in aceasta perioada.

Chiar daca antihistaminicele si spray-urile nazale pot reduce simptomele alergiilor, este indicat sa previi aparitia acestora.
 

Cum se manifesta alergiile


Alergiile de toamna apar atunci cand exista o deficienta a sistemului imunitar. Acesta incearca sa neutralizeze substantele nocive care invadeaza organismul, in acest caz polunul. Inhalarea micilor particule de polen duce la o cascada de reactii biochimicale, inclusiv eliberarea de histamine.

Histaminele sunt proteine care cauzeaza binecunoscutele simptome ale alergiilor. Pe langa stranut, congestie si oboseala, histaminele cauzeaza si tuse, mancarimi ale nasului, ochilor si gatului, pete negre sub ochi si atacuri de astm.
 

Cum sa previi alergiile


Protejeaza locuinta. In sezonul de varf al polenizarii incearca pe cat posibil sa tii ferestrele inchise. Acelasi lucru trebuie sa il aplici si atunci cand calatoresti cu masina. Aerul conditionat indeparteaza umezeala aerului, ceea ce previne aparitia mucegaiului.

Filtrele de aer sunt si ele benefice, in special daca peretii interiori ai casei sunt tapetati. Este indicat ca in fiecare camera sa existe un filtru.

Poarta o masca. O masca chirurgicala nu te va proteja 100% de polen si porii de mucegai, insa va reduce semnificativ expunerea la acesti factori. Poti folosi masca atunci cand gradinaresti sau cureti iarba din curte.

De asemenea, trebuie sa fii atent si la cum o folosesti. Masca trebuie sa fie bine fixata pe fata si sa protejeze nasul si gura.

Spala-te bine pe maini. De fiecare data cand vii de afara trebuie sa te speli bine pe maini si fata. Daca ai petrecut mai mult timp in aer liber, este indicat sa iti faci un dus si sa iti schimbi hainele. Daca locuiesti cu o persoana care petrece mult timp in aer liber, roag-o sa se spele bine pe maini si sa isi scuture hainele.

Ai grija la ce mananci. Deoarece contin proteine similare cu cele din polen, anumite alimente pot exacerba simptomele alergiilor. Evita sa consumi banane, pepene galben si ceai de musetel .

Fii atent la semnele de schimbare a vremii. Zilele caldute de toamna, cu vant usor sunt propice formarii de polen. Este astfel indicat sa petreci cat mai putin timp in aer liber.

Seara este un moment potrivit pentru a iesi din casa, deoarece cantitatea de polen din aer este mai mica.

Pastreaza in casa cat mai putine plante. Pamantul de flori favorizeaza formarea mucegaiul, atfel ca este indicat sa pastezi cat mai putine plante in interior.

Daca aceste metode de preventie esueaza, poti folosi medicamente delicate, precum Claritin, care sa inlature simptomele neplacute. Daca simptomele persista este indicat sa mergi la medicul specialist.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare