Boli

#afectiuni respiratorii #plamani #aer curat #alergie #aerisire casa #afectiuni pulmonare

Cum sa mentii aerul curat in locuinta pentru sanatatea plamanilor

Afectiunile pulmonare sunt probleme de sanatate serioase, care pot afecta calitatea vietii . Pentru a evita astfel de probleme incearca sa mentii locuinta curata si bine aerisita.

Specialistii recomanda evitarea produselor chimicale, a semineelor sau a tutunului, factori care intervin in procesul de respiratie si agraveaza simptomele deja existente.
 

Evita semineele


Semineele cu lemne au un farmec aparte si sunt ideale pentru serile romantice. Pot fi insa nocive pentru plamanii tai. Semineele produc anumite particule care patrund in plamani si impiedica respiratia.

De asemenea, semineele cu lemne produc si carbon. Specialistii sunt de parere ca fumul este extrem de nociv pentru plamani si respiratie. Este astfel indicat sa stai cat mai departe de seminee, in special daca suferi de afectiuni pulmonare.
 

Stai departe de fumatori


Fumatul este o cauza majora a afectiunilor pulmonare, printre care si cancerul. Chiar daca ai fumat sau nu inainte de a fi diagnosticat cu o afectiune pulmonara, este indicat sa stai departe de fumat si fumatori.

Fumatul pasiv este la fel de nociv si trebuie evitat. Daca fumezi, este foarte greu sa renunti la acest viciu, insa incearca sa reduci frecventa consumului de tigari. Fumatorii sunt o categorie de risc pentru numeroase afectiuni.
 

Renunta la chimicale


Produsele de curatenie puternice sunt extrem de periculoase pentru plamani. Chiar si mersul intr-o casa proaspat curatata poate fi o problema pentru plamani, care simt substantele chimice cu care a fost curatata mobila sau podeaua.

Atunci cand faci curatenie, este indicat sa folosesti o masca. De asemenea, poti incerca sa eviti produsele de curatare pe baza de chimicale in favoarea produselor din gospodarie, precum otetul sau apa cu sapun.

Specialistii recomanda sa folosesti cat mai rar si fixativele de par, parfumurile sau vopselurile, care pot irita caile respiratorii.
 

Ai grija la parul animalelor de companie


Parul animalelor de companie este extrem de periculos pentru persoanele care sufera de alergii. Are insa dimensiuni mari si nu poate patrunde in caile respiratorii.

Persoanele care sufera de diverse afectiuni pulmonare se pot confrunta cu agravarea simptomelor atunci cand sunt in prezenta animalelor de companie. Cainii, pisicile si chiar pasarile cauzeaza reactii severe.

Daca detii un animal de companie , ai grija sa te speli cat mai des pe maini si sa nu il lasa sa stea in dormitor.
 

Filtreaza aerul


Filtrele de aer elimina in mare parte particulele fine din aer care irita plamanii. Schimba filtrele cat mai des si vei avea parte de aer curat in toata locuinta.
 

Inchide ferestrele


Ozonul si particulele poluante din aer, precum alergenii sau praful, pot afecta plamanii. Acest lucru poate creea probleme serioase, in special atunci cand este sezonul alergiilor, in perioadele cu vant puternic sau daca locuiesti intr-un oras in care nivelul de poluare este mare.

Este astfel indicat ca in zilele cu vant puternic sa tii ferestrele inchise. Aeriseste locuinta doar atunci cand faci curat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare