Boli

#igiena #reptile #mancare #animal #greata #tulburari digestive #infectie #bacterii #salmonella

Cum sa eviti infectarea cu salmonella

Bacteria Salmonella se dezvolta in alimentele crude sau in apa si ii provoaca persoanei care o ingereaza tulburari digestive extrem de neplacute. Diaree, varsaturi, febra, crampe abdominale , dureri de cap sunt simptomele care te pot forta sa stai la pat sau chiar te pot trimite direct la spital.

In peste 90% dintre cazuri, ingestia hranei contaminate se afla la originea bolii. Pentru a se declansa infectia, trebuie sa se ingereze o cantitate extrem de mare de bacterii (100 de mii la 1 milion de unitati). Acestea se gasesc in alimentele crude sau putin preparate termic. Ouale sau mancarurile pe baza de oua crude sunt cunoscute adesea ca fiind purtatoare ale bacteriei, la fel ca si laptele sau carnea cruda sau nepreparata corespunzator.

Precautii in ceea ce priveste alimentele

Chiar daca bacteria poate trai si in interiorul frigiderului, este relativ simplu si usor de prevenit contaminarea daca respecti cateva reguli si precautii:

  • Spala-te cu grija pe maini inainte de prepararea mancarurilor si dupa utilizarea fiecarui aliment in parte (carne, legume, oua etc);
  • Spala cu atentie locul in care ai pregatit masa, in special daca ai folosit alimente crude;
  • Curata cu atentie legumele si spala cu multa apa carnea, in special cea de pasare. Salmonela nu rezista la caldura, de aceea este indicat sa prajesti foarte bine carnea si sa verifici cu atentie sa nu fie cruda in interior;
  • Evita sa consumi oua crude. De asemenea, atentie mare deoarece aceste produse se gasesc in stare cruda si in preparate precum: maioneza de casa, prajitura tiramisu , inghetata facuta in casa etc;
  • Evita laptele crud sau nepasteurizat, pentru ca acesta reprezinta un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • Spala cu foarte multa apa legumele si fructele inainte de a le consuma;
  • In frigider, separa alimentele pe rafturi diferite: carnea, fructele, legumele, alimentele crude, ouale etc;
  • Decongeleaza intotdeauna alimentele, in apa rece sau la cuptorul cu microunde, dar niciodata la temperatura camerei.

Ai grija la contactul cu animalele

Te poti infecta cu salmonella si dupa ce ai intrat in contact cu reptilele. Intre 60% si 90% dintre aceste animale sunt purtatoare de salmonella. De asemenea, excrementele de animale pot fi contaminate.

  • Spala-te pe maini cu apa calda si sapun, de fiecare data dupa ce ai curatat cusca animalelor de excremente (litiera pisicii etc);
  • Spala-te de fiecare data dupa ce ai pus mana pe o reptila;
  • Daca ai iguane sau alt tip de reptila nu le lasa sa umble libere prin casa si tine-le departe de locul in care gatesti si in care mananci;
  • Nu tine reptile in casa daca ai copii mici. In cazul acestora, boala netrata la timp se poate acutiza si incetini devoltarea fizica si intelectuala (retard ireversibil).

Daca ai fost deja contaminat/a

  • Nu prepara mancare pentru alte persoane si nici nu intra in contact cu tacamurile si paharele lor;
  • Daca suferi de diaree si varsaturi, trebuie sa previi deshidratarea organismului. Asadar, este recomandat sa bei suficiente lichide, astfel incat sa inlocui rezerva pierduta;
  • Inainte de a lua un medicament este recomandat sa ai avizul medicului;
  • Informeaza serviciul de sanatate publica sau cere sfatul unui medic daca incepi sa te simti rau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare