Boli

#imbunatatire performante sportive #monitorizare ritm cardiac #performante sportive #ritm cardiac

Cum poti imbunatati performantele sportive prin monitorizarea ritmului cardiac

Ritmul cardiac este una dintre cele mai vitale informatii pentru un sportiv de performanta, de aceea, monitorizarea acestuia poate conta foarte mult in cresterea randamentului si identificarea timpurie a unei afectiuni. Marii sportivi de performanta, care monitorizeaza de ani buni variatiile zilnice ale ritmului cardiac, pot identifica extrem de usor o neregula in bataile propriei inimi.

Aceste anomalii preced de obicei afectiuni sau sunt cauzate de stres, suprasolicitare sau apar dupa un proces incomplet de recuperare. Mai multe despre legatura puternica dintre monitorizarea ritmului cardiac si performantele sportive, precum si despre cum anumiti factori cauzeaza tulburari ale ritmului cardiac la atleti, in randurile acestui articol:

Ritmul cardiac si importanta zilelor de pauza

Dupa o cursa solicitanta cu bicicleta, sau 10 ture de bazin, organismul are nevoie de refacere. Chiar daca sportivul poate resimti o stare buna a organismului, resursele interne sunt epuizate, temperatura corpului este mai ridicata, iar muschii resimt din plin efortul depus. Pentru a se reface, organismul trebuie sa lucreze mai mult, iar aceasta stare genereaza un ritm cardiac crescut. Masurand ritmul cardiac de repaus si ritmul cardiac din timpul exercitiilor, se pot face ajustari in programul de antrenamente, benefice pentru evitarea suprasolicitarii, se poate regandi dieta sau chiar se poate merge pe incetarea activitatii fizice, pentru cateva zile.

Ritmul cardiac si imporanta unei temperaturi adecvate

Atunci cand participa la competitii sau fac antrenamente la temperaturi ridicate, sportivii au un ritm cardiac mai mare, cauzat de nevoia simultana de sange pompat pentru racirea pielii, dar si pentru sustinerea muschilor. De aceea, monitorizarea ritmului cardiac, stabilirea unui antrenament la temperaturi optime ( seara sau la orele diminetii ), precum si consumarea lichidelor dreneaza eficient din sarcina enorma pe care inima o are, in acele momente, impiedicand cresterea accelerata a ritmului cardiac.

Antrenamente la 70% din ritmul cardiac maxim

Ritmul cardiac maxim se calculeaza dupa o formula simpla: 220 - varsta sportivului. Monitorizarea ritmului cardiac este recomandata, pentru ca sportivii sa stie mereu atunci cand ajung la pragul de 60-70% din ritmul cardiac maxim. Aceasta limita de solicitare a inimii este cea mai recomandata, iar depasirea acesteia poate duce mult mai usor la accidentari grave sau la afectiuni cardiovasculare.

Totodata, este important ca sportivii sa aiba un control excelent asupra dietei pe care o urmeaza, precum si asupra medicamentelor recomandate pentru diferitele lor afectiuni. In cazul afectiunilor cardiovasculare sau in cazul celor metabolice, anumite substante active din formula medicamentelor pot cauza tulburari ale ritmului cardiac pentru sportivi.

Sportivii, fie ei de ocazie sau de performanta, trebuie sa inteleaga foarte bine importanta monitorizarii ritmului cardiac. O monitorizare zilnica a acestuia ofera o imagine foarte clara pe termen lung asupra starii de sanatate, asupra nevoii normale de pauza, precum si asupra posibilelor afectiuni, pe care orice persoana le poate suferi. In functie de aceste date vitale, sportivii pot aborda dieta sau pauzele competitionale intr-un mod mai productiv, isi pot alege cu grija zilele si orele de antrenament si pot avea totodata o idee clara asupra parcursului ritmului cardiac, odata cu trecerea anilor.

De asemenea, ritmul cardiac maxim ( vezi mai sus formula sa de calcul, in functie de varsta ) este cea mai buna borna pe care un sportiv o poate avea in timpul antrenamentelor, fiind afisat pe mai toate aparatele de cardio, cu recomandarea ca  doar 70% din potential sa fie atins, in timpul antrenamentului.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare