Boli

#casti #muzica #hipertensiune #zgomot #tinitus #efecte muzica

Cum iti afecteaza sanatatea zgomotele pe care le auzi in fiecare zi

Zgomotul este parte din viata ta si te-ai obisnuit atat de mult cu el, incat nici macar nu-ti mai dai seama ca are efecte negative asupra sanatatii tale. Zgomotul din trafic, muzica asurzitoare din cluburi, muzica la un volum ridicat din restaurante, zgomotele produse de utilaje, muzica pe care o asculti in casti si chiar soneria telefonului au un impact negativ asupra starii tale de sanatate. Mai exact, iti afecteaza auzul, dar si inima.

Zgomotul puternic, inima si auzul

Cu cat zgomotele sunt mai puternice, cu atat inima incepe sa bata mai repede. Cand iesi din zona zgomotoasa, inima revine la un ritm normal, insa aceste treceri de la un zgomot scazut la unul ridicat pot duce in timp la cardiopatie ischemica, hipertensiune, tulburari de somn si stare crescuta de iritabilitate. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii germani si publicat in revista "Environmental Health Perspectives".

Pe de alta parte, expunerea cu buna stiinta la zgomote puternice, cum ar fi ascultarea muzicii preferate la un volum ridicat in casti (85 decibeli), poate afecta auzul. Adolescentii si tinerii sunt cei mai predispusi la problemele auzului, intrucat folosesc des si pe perioade indelungate de timp castile.

Acest mod de ascultare a muzicii duce la aparitia tiuitului in urechi. In termeni medicali, boala se numeste tinitus si este o tulburare care se poate manifesta pe termen scurt, mediu sau lung, in functie de numarul decibelilor si de frecventa utilizarii castilor.

Cum te protejezi de efectele negative ale zgomotelor

Conform organizatiei Occupational Safety and Health Administration (OSHA), o persoana adulta este in siguranta atunci cand nu se depaseste durata de expunere la decibeli:

  •  cel mult 8 ore la 90 de decibeli (zgomotul produs de o masina de tuns iarba, de exemplu).
  •  cel mult 4 ore la 95 de decibeli (claxonul unei masini, de exemplu).
  •  cel mult 2 ore la 100 de decibeli (zgomotul de pe un stadion mare, plin de suporteri galagiosi).
  •  cel mult o ora la 85 de decibeli (muzica ascultata in casti), dupa care este nevoie de o pauza.


Pentru a-ti proteja sanatatea, este importanta reducerea perioadei in care folosesti castile, precum si scaderea volumului muzicii. De asemenea, atat cat este posibil, incearca sa nu te expui timp indelungat unor zgomote ambientale care iti dau dureri de cap si te deranjeaza, te sfatuieste Helena Jahncke, profesor la UNiversitatea Galve din Suedia.

Sursa foto: nihrecord.gov
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare