Boli

#analize medicale #sange #colesterol #glicemie

Cum interpretezi analizele de sange

Sangele este o veritabila mina de informatii asupra starii de sanatate. Analiza sa poate permite supravegherea unei boli cronice, verificarea starii de sanatate inainte de efectuarea unei operatii sau cercetarea unei disfunctii in organism.

Analizele hematologice (analizele sangelui) sunt efectuate pentru a permite stabilirea unui diagnostic sau pentru a urmari evolutia anumitor boli. Sangele este compus dintr-un lichid – plasma – in care se gasesc celulele (globulele rosii, albe si plachetele sagnvine) si un numar mare de substante (proteine, hormoni, vitamine etc). Hematologia regrupeaza analizele celulelor sangelui dar si a altor elemente care se gasesc in plasma cum sunt factorii de coagulare sau anticorpii.

Rezultatele unei analize trebuie evaluate in functie de varsta si sexul pacientului, dar si de anumite contexte: sarcina, tabagism, administrarea unui tratament etc.

Iata analizele medicale cel mai des recomandate de catre specialisti:

 

Colesterolul


Colesterolul este cantitatea de grasime (lipoproteine) din sange. Masurarea colesterolului este suficienta pentru un control de baza. Pentru o analiza mai amanuntita, specialistul va doza substantele care transporta colesterolul in sange: HDL (high density lipoproteine) care corespunde colesterolului „bun” si LDL (low density lipoproteine) cunoscut sub numele de colesterolul „rau”. Colesterolul rau se depune pe peretele arterelor sangvine ceea ce duce la aparitia unui numar mare de afectiuni pentru organism.

Colesterol ridicat: Persoana in cauza prezinta un risc mare de a suferi de boli cardio-vasculare .

Colesterol scazut: De asemenea, o valoare foarte scazuta nu este normala. Aceasta indica o tulburare hormonala sau semnul malnutritiei.

Valoarea normala a colesterolului total: inferioara – 2 g/l.

 

Trigliceridele

 

La fel ca si colesterolul, trigliceridele sunt o forma de grasime din sange. Trigliceridele joaca un rol important in furnizarea de energie, implicit de calorii. Acestea sunt stocate de celulele specializate, adipocite, care formeaza tesuturile adipoase. In functie de nivelul de trigliceride se face evaluarea asupra riscului de boli cardiovasculare. In cantitate normala, trigliceridele ofera energie organismului, ajutandu-l sa se mentina in forma.

Nivel ridicat: acesta este primul semn care prevesteste riscul unei boli cardiovasculare. Inainte de a se face analiza, trebuie sa se tina cont ca acest nivel poate fi ridicat in caz de consum excesiv de zahar, tutun sau alcool. De asemenea, la persoanele obeze, diabetice sau la femeile care iau pastile anticonceptionale s-a remarcat un nivel crescut de trigliceride.

Valoare normala: mai mica de 1,60 g/l.

 

Glicemia

 

Glicemia reprezinta nivelul de zahar din sange (glucoza). Pentru ca rezultatul sa fie cel corect recoltarea de sange se face dimineata, pe stomacul gol. Glicemia variaza in functie de momentul zilei, astfel la doar cateva minute diferenta, poate sa varieze de la limita minima la cea maxima. Obiectivul principal la masurarii glicemiei este acela de a depista sau supraveghea diabetul.

Nivel scazut: poate indica un supradozaj de medicamente antidiabetice sau riscul de a suferi de hipoglicemie. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia tremuraturilor, slabiciune a corpului, transpiratii, chiar pierderea constientei.

Nivel ridicat: hiperglicemia este cresterea anormala a glucozei din sange. Daca nivelul de glucoza depaseste 1,25g/l, inseamna ca suferi de diabet.

Valoarea normala a glicemiei: intre 0,8 si 1,25 g/l.

 

Viteza de sedimentare

 

Viteza de sedimentare reprezinta o analiza biologica foarte des folosita in medicina, care consta in masurarea, in milimetri, a nivelului de sedimente constituite sub forma de coloana, a elementelor sangelui si a proteinelor serice.
Pentru a afla acest lucru, sangele este pus intr-o eprubeta, pe verticala. Viteza de sedimentare mai este denumita si viteza de sedimentare a hematiilor (globulelor rosii), deoarece eritrocitele sunt elementele cel mai des supuse cercetarii.

Viteza de sedimentare este masurata dupa un procedeu strict si standardizat. Sangele este prelevat de la pacient dimineata, pe nemancate, intr-un tub special, numit Westergreen. Rezultatul se citeste de doua ori, o data dupa prima ora, iar a doua oara dupa doua ore.

Acest nivel de sedimentare se situeaza intre 3-5 mm la barbat si 4-7 mm la femeie. Viteza de sedimentare din a doua ora este considerata normala daca este mai mica de 20 mm. Aceasta analiza este utilizata pentru depistarea si supravegherea diverselor boli inflamatorii.

Cifra mare: timpul de sedimentare creste din punct de vedere fiziologic in timpul sarcinii si odata cu varsta. Insa, aceasta crestere poate de asemenea sa semnaleze o infectie bacteriana sau o boala inflamatorie, cum este poliartrita reumatoida.

Cifra mica: viteza de sedimentare scade in urma administrarii de medicamente antiinflamatoare.

Valoarea normala: viteza de sedimentare se incadreaza sub 7 mm in prima ora si sub 22 mm in a doua ora.

 

Uricemia

 

Uricemia reprezinta cantitatea de acid uric din sange, produsa in urma degradarii proteinelor din organism. Aceasta analiza permite depistarea anumitor boli inflamatorii sau infectioase: guta (inflamarea articulatiilor), insuficienta renala cronica, leucemie etc. Prea mult acid uric in sange favorizeaza formarea pietrelor la rinichi.

Nivel ridicat: cantitatea crescuta de acid uric din sange poate fi simptomul unei predispozitii familiale sau a unei alimentatii prea bogate in carne si mezeluri. Pacientul poate suferi crize de guta sau poate prezenta calculi renali. De asemenea, un nivel ridicat de acid uric in sange poate fi dat de administrarea anumitor medicamente (aspirina, vitamina C, medicamente pentru leucemie etc), de obezitate, dependenta de alcool, malnutritie, afectiuni hepatice sau ale glandei tiroide etc.

Nivel scazut: nivelul acidului uric variaza in functie de varsta, sex, moment al vietii (sarcina, menopauza) etc. De exemplu, la copii si la femeile insarcinate cantitatea de acid uric este mai mica. Daca rezultatul analizei indica un nivel scazut de acid uric, motivele pot fi: boli grave precum cancerul, un anumit tratament medicamentos, alimentatie saracacioasa in proteine.

Valoare normala : intre 25 si 60 mg/l.

 

Creatinina

 

Creatinina este o proteina prezenta permanent in sange, care provine din degradarea creatinei la efort. Creatina este un aminoacid prezent in cantitate foarte mare in muschi care are rolul de a ajuta corpul sa elibereze o cantitate mare de energie, in momentul in care se instaleaza senzatia de oboseala. Aceasta poate fi produsa fie prin aminoacizii interni, fie prin descompunerea alimentelor consumate (in special carnea rosie, peste etc).

Creatinina se regaseste in majoritatea muschilor din organism si se elimina aproape in totalitate prin intermediul rinichilor. Analiza pentru observarea creatininei in sange se efectueaza pentru a verifica activitatea rinichilor.

Concentratia de creatinina este mare in sange in momentul in care capacitatea de eliminare a rinichilor este scazuta. Testul de creatinina permite depistarea unei disfunctii a rinichilor.

Nivel ridicat: este semnul unei insuficiente renale.

Nivel scazut: exista riscul unei miopatie (afectiunie a fibrelor musculare) cu atrofie musculara.

Valoare normala: intre 6 si 11 mg/l

 

Hemograma

 

Hemograma consta in analiza completa a sangelui cu toate elementele celulare care il compun: globule albe (leucocite), globule rosii (eritrocite) si plachete sangvine. Acest examen medical este esential pentru a depista eventuale tulburari precum anemia, infectii bacteriene sau virale, problema de coagulare a sangelui etc. Aceasta analiza este in general asociata unei formule sangvine care evalueaza diferitele tipuri de globule albe.

Nivel scazut de globule rosii: diminuarea globulelor rosii poate indica o anemie, hemoragie, leucemie etc.

Numar ridicat de globule rosii: presiune mica de oxigen in sange, boli de inima congenitale, afectiuni renale, fibroza pulmonara, deshidratare puternica etc.

Valoarea normala: intre 4 si 5,3 milioane de celule/microlitru.

Nivel ridicat de globule albe: poate fi semnul unei infectii bacteriene sau a sindromului inflamator (reumatism). De asemenea, numarul globulelor albe creste in mod normal in timpul sarcinii sau dupa ce ai facut sport.

Nivel scazut de globule albe: diminuarea numarului de globule albe poate releva o alterare a apararii imunitare: prezenta substantelor cito-toxice, expunerea la radiatii, distrugerea maduvei osoase, boli ale ficatului sau splinei etc.

Valoarea normala: intre 4000 si 10.000 de celule/microlitru.

Nivelul scazut al plachetelor: daca scaderea este majora, acesta poate bulversa procesul de coagulare al sangelui in caz de hemoragie.

Valoare normala: intre 150.000 si 400.000/microlitru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare