Boli

#accident rutier #infarct #iarna #vara #boala #inima #organism #temperatura #vreme

Cum influenteaza vremea sanatatea

Zi ploioasa, moralul tau este la pamant; soare  si cer senin, esti mai fericit si glumet. Aceste mituri despre starea de spirit si vreme, care se vehiculeaza foarte des, sunt o realitate: schimbarile de temperatura influenteaza organismul.

Fata de alte mamifere oamenii sunt homeotermi, adica se pot adapta extrem de usor si pot trai in orice climat. Insa, sistemul lor de reglare a temperaturii este extrem de fragil. Astfel, pentru a mentine o temperatura corporala constanta in organism (intre 36,8 si 37,2 ° C), trebuie sa produca si sa consume multa energie.

Simptomele tipice schimbarilor de temperatura sunt durerea de cap, migrena, senzatia de sufocare si ameteala, starea de slabiciune, irascibilitatea sau transpiratiile excesive. De asemenea, tensiunea arteriala creste considerabil. Durerile reumatice si de articulatii sunt cauzate de aerul umed si rece.

Stari de lesin si accidente rutiere, frecvente pe perioada verii

Soarele din timpul verii, in perioada de canicula, nu este prieten cu organismul. In acest anotimp, capriciile termometrului provoaca zeci de mii de victime si chiar decese. In general, problemele sunt legate de caldura excesiva (insolatie, hipertermie, deshidratare ), uneori asociate cu alte efecte secundare asociate, cum sunt infectiile urinare sau renale cauzate de o hidratare insuficienta sau, dimpotriva, de eliminarea renala a apei in exces.

De asemenea, radiatiile ultraviolete prezinta un risc major pentru organism: melanom, afectiuni ale ochilor (cataracta), insolatie, arsuri solare etc. Potrivit expertilor, acestea influenteaza si comportamentul soferilor, deoarece accidentele rutiere sunt mult mai frecvente. Soarele arzator si caldura puternica obosesc conducatorii auto, ceea ce ii face mai imprudenti.  

Sensibil la schimbarile de anotimp, corpul sufera de asemenea si din cauza poluarii. Un studiu realizat de un institut de epidemiologie din Franta a aratat faptul ca numarul deceselor anticipate si consultatiile medicale pe fondul tulburarilor cardio-vasculare si respiratorii au crescut din cauza caldurii foarte mari, a poluarii, a polenului, a vantului si a umiditatii.

Aceste evenimente tragice ar putea fi evitate daca nu ar exista poluare. In timpul verii prezenta alergenilor este foarte raspandita din cauza polenului si a prafului ceea ce duce la declansarea unui numar mare de boli.

Infarcte dese in timpul iernii

Anotimpul care provoaca inimii cele mai mari neplaceri este iarna. In ianuarie -februarie cand temperaturile sunt foarte scazute sub 0 grade, se inregistreaza de obicei un numar mare de decese. Moartea mai multor persoane a starnit atentia autoritatilor medicale si a aratat practic fragilitatea fata de conditiile atmosferice.

In timpul iernii, infarctul de miocard este prima cauza de mortalitate. In momentul in care termometrul coboara sub -4 grade, riscul de criza cardica se mareste cu 115% si cu 40% cand temperaturile variaza brusc de la o zi la alta. Persoanele cele mai vulnerabile sunt varstnicii si hipertensivii.

Pentru a supravietui vasele de sange se ingusteaza in momentul in care temperaturile scad, pentru a pastra caldura si implicit pentru a mentine temperatura constanta a corpului. Insa, odata cu constrictia vaselor prin care trece sangele, presiunea acestuia creste si apare riscul producerii unui infarct fatal sau a unui accident vascular cerebral.

Frigul se dovedeste periculos si pentru persoanele care sufera de insuficienta respiratorie (caci declanseaza o contractie spasmotica a fibrelor musculare din peretele bronhiilor) si se afla la originea crizelor puternice ale bolnavilor de astm.

Precautii pe timpul verii

Cand afara este foarte cald, pentru a evita riscul accidentelor de orice natura, este bine sa tii cont de cateva precautii:

  • Evita exercitiile fizice intense in afara casei cand este foarte cald;
  • Limiteaza activitatile copiilor in aer liber;
  • Renunta la tutun;
  • Ai grija la utilizarea solventilor;
  • Consulta un medic in caz de tuse, iritatii ale gatului si ochilor, jena respiratorie;
  • Evita sa conduci daca nu te simti bine si nu ai dormit suficient.

Precautii pe timpul iernii

Pentru a reduce modificarile bruste in activitatea inimii si efortul de adaptare la frig se pot lua cateva masuri de prevenire:

  • Imbraca-te suficient de gros, cu haine calduroase, nu greoaie;
  • Redu la minumum activitatile de afara, fiind de preferat sa stai mai mult in casa;
  • Bolnavii de inima nu trebuie sa iasa afara cand temperaturile sunt extrem de scazute;
  • Este necesar sa porti mereu caciula, fular si manusi, deoarece cresterea tensiunii se produce imediat dupa expunerea unei singure parti la aerul rece.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare