Boli

# simptome tratament #ciuma bubonica #ciuma #cauze

Ciuma - cauze, simptome, tratament. Peste 1000 de persoane diagnosticate anual cu temuta boala

Ciuma, cunoscuta si ca Pesta, este o boala infectioasa deosebit de contagioasa, produsa de bacteria Yersinia pestis. In ultimii 2000 de ani, ciuma a facut rvagii in toata lumea. Numeroase epidemii, dar si pandemii care se intindeau pe mai multe continente, au dus la moartea a sute de mii de oameni.

Pandemia medievala a inceput in 1331 in China. Boala, dar si razboiul civil care avea loc in acea vreme, au dus la moartea a jumatate din populatia Chinei. De acolo, ciuma a fost rapandita in Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, de catre comercianti. Intre anii 1.347 si 1.351 ciuma a ucis cel putin o treime din populatia europeana. Jumatate din populatia din Siena, Italia, si-a pierdut viata.

Pe continentul european, au existat mai multe pandemii de ciuma, cum ar fi cea din Atena (430 i.Hr.), cea numita Ciuma lui Iustinian (541-542), cea numita Moartea neagra, in secolul XIV, Marea Ciuma din Londra din 1665-1666, Marea Ciuma din 1738 si o a cincea pandemie, datata 1855. Se stie faptul ca a cincea pandemie a fost cauzata de Yersinia pestis, dar afirmatia ca aceeasi bacterie se face vinovata si de Ciuma lui Iustinian si de Moartea Neagra este astazi pusa la indoiala de istorici si de medici.

Ciuma bubonica este cauzata de o tulpina de bacterie denumita Yersinia pestis. Aceasta bacterie traieste in mod normal pe purici, acestia din urma luand-o de la sobolani sau alte rozatoare. Insa, odata transmisa la om, bacteria a evoluat si a putut fi transmisa mai departe, de la om la om, asemeni unui virus, prin picaturi respiratorii.

In prezent sunt raportate intre 1.000 si 2.000 de cazuri de ciuma bubonica pe an, la nivel global.

Tipuri de ciuma

Exista trei tipuri diferite de ciuma: ciuma bubonica, ciuma septicemica si ciuma pneumonica.

Ciuma bubonica, numita si “Moartea Neagra” este forma cea mai comuna si este transmisa prin ciupitura puricilor infectati.  

Ciuma septicemica apare cand infectia se raspandeste direct in sange fara a forma ”bubele” specifice ciumei bubonice. In acest caz, infectia poate fi produsa prin ciupituri de purici sau prin contact direct al pielii lezate cu materiale infectate. Forma de ciuma septicemica se poate intalni si in stadiile avansate ale ciumei bubonice.

Ciuma pneumonica este forma cea mai grava de ciuma. De obicei acesta forma de ciuma apare ca urmare ca o complicatie a ciumei bubonice. In cazul ciumei pneumonice bacteria infectanta se poate transmite de la om la om si, netratata are o rata mare de mortalitate.

Cauzele care duc la infestarea cu ciuma in prezent

Ciuma nu a disparut complet si continua sa faca victime si in zilele noastre. Oamenii se infesteaza cu ciuma bubonica ca urmare a prezenei bacteriei Yersinia pestis, care poate fi prezenta la unele rozatoare. Astfel, puricii pot transmite la om bacteria de pe un animal infestat, sau aceasta poate fi luata prin conumarea carnii unei rozatoare, fie ca este vorba despre consumul carnii crude sau preparata necorespunzator.

Ciuma se mai transmite si prin contact direct al unei leziuni cu sange infestat de la animal sau prin intermediul aerului in cazul ciumei pneumonice, atunci cand bolnavul tuseste sau stranuta, iar picaturi microscopice de saliva contaminata ajung in plamanii persoanei sanatoase.

Simptomele ciumei

Odata ce o persoana se infecteaza cu bacteria Yersinia pestis, va dezvolta simptome asemanatoare unei raceli la 3-7 zile de la cotaminare. Principalele simptome constau in aparitia brusca a febrei, frisoane, dureri de cap si de corp, slabiciune, stari de greata si voma. In stadii mai avansate, incep sa apara basici pe corp, de unde si denumirea de ciuma bubonica.

Diagnosticul si tratamentul ciumei

Diagnosticul ciumei se face prin analize de laborator pentru a detecta prezenta bacteriei in corp. Probele se recolteaza fie din sange, fie din bubele provocate de ciuma.

Din fericire, in prezent exista tratament pentru ciuma. Insa, in lipsa tratamentului, ciuma evolueaza rapid spre deces.

Cu cat pacientii sunt diagnosticati cat mai rapid, cu atat tratamentul antibiotic si cel de suport sunt mai eficiente.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului