Boli

#chist #chist ovarian #ovare #ovulatie

Chistul ovarian

Chistul ovarian este o afectiune comuna femeilor aflate in perioada reproductiva. De cele mai multe ori chisturile nu prezinta simptome si dispar de la sine in cateva saptamani. Exista insa si cazuri in care chisturile se maresc si produc dureri abdominale severe. In aceste cazuri este recomandata vizita la medicul de specialitate.

 

Ce sunt chisturile ovariene

 

Chistul ovarian are forma unui saculet rotund, plin cu lichid limpede care se dezvolta in ovar in timpul procesului de producere de ovule. Chisturile se dezvolta in ovarul femeilor. Majoritatea chisturilor care se formeaza in timpul procesului natural de ovulatie sunt inofensive. Unele chisturi pot creea insa si probleme precum sangerari, durere sau hernie. In aceste cazuri, operatia chirurgicala este necesara pentru a indeparta chistul.

Un chist ovarian poate ajunge si pana la o dimensiune de 4 centimetri. In momentul in care chistul ovarian nu elibereaza ovule, acesta continua sa creasca, devenind mai mare decat in mod normal. Chisturile ovariene afecteaza femeile de toate varstele. Cele mai multe chisturi sunt considerate a fi functionale sau fiziologice. Asta inseamna ca ele apar in mod normal in procesul de ovulatie si nu fac parte din procesul unei boli. Majoritatea chisturilor sunt benigne, deci nu sunt canceroase, si dispar in cateva saptamani fara tratament.

 

Tipuri de chisturi ovariene

 

Chistul functional. Este cel mai comun tip de chist ovarian, cunoscut si sub numele de chist fiziologic. Se dezvolta in timpul procesului lunar de ovulatie. In mod normal, aceste chisturi se transforma in tesuturi ovariene, imediat dupa ovulatie. De cele mai multe ori apar insa dereglari, iar chistul stragneaza o perioada de timp.

Chistul folicular. Acest tip de chist se formeaza atunci cand ovulatia nu se realizeaza. Chistul folicular poate ajunge pana la o dimensiune de 6 centimetri. Cand chistul ovarian se rupe apar dureri severe in zona ovarului unde este localizat chistul. De cele mai multe ori, aceasta durere apare la mijlocul ciclului mentrual, in timpul ovulatiei. Aceste chisturi nu au alte simptome si dispar de la sine in cateva luni.

Chistul corpului luteal. Acest tip de chist ovarian apare dupa ce ovulul a fost eliberat dintr-un folicul. Dupa eliberarea ovulului, foliculul se transforma in corp luteal. Daca nu apare o sarcina, corpul luteal dispare de la sine. Uneori, se poate umple cu lichid sau sange si ramane o perioada in ovar. Chistul corpului luteal nu prezinta simptome.

Chistul dermoid. Este format in special din grasime, dar poate contine si alte tesuturi. Chisturile dermoide sunt de dimensiuni mici si nu prezinta simptome. In cazuri extreme, aceste chisturi se maresc si se sparg, cauzand hemoragii abdominale. In acest caz este indicat consultul medical de specialitate.

Endometriomul. Acest tip de chist se formeaza cand tesutul endometrial (un tesut al uterului) este prezent in ovare. Apare la femeile aflate in perioada reproductiva si poate cauza dureri severe in zona peliviana, in timpul menstruatiei sau a actului sexual. Femeile care experimenteaza acest tip de chist pot avea probleme de fertilitate.

Ovarul polichistic. Aceasta fectiune poate aparea atat la femeiele sanatoase, cat si la cele cu probleme hormonale. De obicei ovarele se maresc si contin mai multe chisturi de marimi mici. Sindromul de ovar plichistic este asociat cu infertilitatea, sangerari anormale, risc ridicat de pierdere a sarcinii sau complicatii in timpul sarcinii. Sindromul polichistic este foarte comun in randul femeilor.

 

Simptomele chistului ovarian

 

De obicei, chisturile ovariene nu produc simptome. Ele se descopera in timpul unor examene de rutina. Simptomele apar atunci cand chisturile depasesc dimensiunea normala. In astfel de situatii pot aparea simptome precum dureri abdominale severe, ciclu menstrual neregulat, balonare, dureri puternice in timpul menstruatiei si actului sexual, greata, voma sau infertilitate . De asemenea, printre simptomele chistului ovarian se mai numara si cresterea in greutate si urinarile frecvente.

 

Cauzele aparitiei chisturilor ovariene

 

Chistul ovarian apare in urma modificarilor in modul de producere si eliberare a ovulului. Alti factori de risc care duc la dezvoltarea chisturilor ovariene sunt ciclurile menstruale neregulate, infertilitatea, hipotiroidia, dereglarile hormonale si obezitatea.

 

Cand sa mergi la medic

 

Trebuie sa mergi la medicul de specialitate daca experimentezi simptome precum febra, dureri in zona pelviana, greata, voma, ameteala, anemie, ciclul menstrual neregulat, balonare sau ingrasare in jurul taliei. De asemenea, trebuie sa ajungi la un control de rutina si daca ai tensiunea mare, iti este sete in permanenta si ai urinari frecvente.

In cazul unor simptome severe precum lesin, febra mare si persistenta sau dureri abdominale acute, trebuie sa te prezinti la medic de urgenta.

 

Cum se trateaza chistul ovarian

 

De obicei, chisturile ovariene functionale dispar de la sine si nu necesita tratament. In momentul in care chisturile depasesc marimea normala, apar si simptomele dureroase. Este astfel indicat consultul de specialitate. Medicul va stabili si tratamentul. Tratamentul cu anticonceptionale previne ovulatia si trebuie urmat timp de 2 - 3 luni. In acest timp se monitorizeaza simptomele.

Daca tratamentul cu anticonceptionale nu functioneaza se pot folosi agonisti ai eliberarii de gonadotropine pentru a se scadea producerea de hormoni care stimuleaza secretia de ovule. Acest tip de tratament este prescris mai rar din cauza reactiilor adverse care pot aparea.

Tratamentul chisturilor ovariene include si utilizarea caldurii locale si baile fierbinti pentru relaxarea musculaturii si reducerea crampelor. Se pot administra si ceaiuri din plante precum menta, zmeura, mure care reduc tensiunea musculara si starile de anxietate. De asemenea, se pot folosi si medicamente precum ibuprofen sau aspirina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare