Boli

#keratoplastie #keratonomie #laser #flap #lasik #vedere #ochi #lentile de contact #chirurgie refractiva #ochelari

Chirurgia refractiva – cum sa renunti la ochelari

Te-ai saturat de ochelari pentru ca trebuie sa ii porti zilnic, sa ai grija de ei si sa-i feresti de eventuale lovituri? Daca raspunsul este DA atunci nu ai decat doua solutii: lentile de contact sau chirurgia refractiva.


In cazul in care optezi pentru chirurgia refractiva, nu ai motive de ingrijorare: nu exista sange, spitalizare, concediu medical, convalescenta. Pe scurt: te-ai operat si pleci acasa dupa jumatate de ora. Poti chiar sa te uiti la filmul tau preferat”, ne marturiseste medicul oftalmolog Codruta Popescu.

Ce este chirurgia refractiva?

Chirurgia refractiva are ca scop scaderea dependentei fata de ochelari (sau lentile de contact). „Se folosesc mai multe procedee, dintre care cel mai uzual este bazat pe remodelarea suprafetei corneei cu ajutorul laserului. Astfel se pot elimina sau reduce miopia, hipermetropia sau astigmatismul”, a precizat dr. Codruta Popescu.

Metodele chirurgicale se pot clasifica astfel:

Metoda flap (capacel):

Keratoplastie lamelara automata ( ALK ): chirurgul foloseste un instrument numit microcheratom care taie un flap (capacel ) in tesutul cornean. Acest flap e apoi rasturnat (asa cum deschizi o usa), tesutul tinta e indepartat tot cu microcheratomul, apoi flap-ul se reaplica;
Laser in situ keratomileusis ( LASIK ) foloseste tot un microcheratom pentru a taia un flap cu o grosime intre 100-180 microni. Dupa rasturnarea flap-ului, tesutul tinta e inlaturat prin arderea lui cu laserul.

Proceduri de suprafata: laserul inlatura portiunile anterioare stromei corneene:

Keratectomie fotorefractiva (PRK ) difera de LASIK pentru ca inlatura initial doar epiteliul cornean, apoi se inlatura tesutul tinta cu raza laser. La sfarsitul interventiei este necesar un bandaj cu lentila de contact pentru ca nu exista flap. Timpul de refacere e mai lung decat in cazul LASIK ( aproximativ 3 luni ) dar rezultatul final e acelasi;
Laser subepitelium keratomileusis ( LASEK ) care foloseste laserul pentru a inlatura tesut din cornee ; epiteliul cornean e partial intact si folosit la sfarsitul interventiei ca un bandaj natural. Disconfortul e comparabil cu cel dat de PRK, dar vindecarea se face in saptamanile urmatoare fara a lasa un flap permanent;
Epi-LASIK este o tehnica noua, similara cu LASEK, ce foloseste un epi-keratom care inlatura un mic strat din epiteliu ( de obicei 50 microni ) care e apoi reaplicat. Pentru unii pacienti rezultatele sunt mai bune decat cele obtinute prin LASEK iar disconfortul e mai mic;
Intra-LASIK (iLASIK) ;
Wavefront LASIK ce detecteaza cele mai subtile vicii de refractie.

Incizii corneene:
keratotomii radiale;
keratotomie arcuata.

Alte proceduri:
keratoplastie termala folosita in corectia hipermetropiei;
keratoplastie termala laser (LTK ) folosita pentru imbunatatirea vederii persoanelor care au peste 40 de ani;
inel cornean intrastromal pentru miopiile mici;
implant de lentila intraoculara.

Ce tip de chirurgie refractiva ti se potriveste?

Primul criteriu in alegerea tipului de interventie il constituie varsta pe care o ai. „Procedura LASIK indicata adultului tanar nu este tot atat de potrivita pentru varsta a 3-a. Tinerii sub 18 ani rareori vor fi operati pentru ca dioptriile lor se schimba prea repede. De asemenea, cei a caror cornee e prea subtire nu pot fi operati prin LASIK, dar pot opta pentru PRK sau LASEK. In general, pacientii cu varste intre 20-30 de ani si cu vicii de refractie moderate sunt candidati excelenti pentru LASIK, PRK sau alte metode de corectie laser”, a mentionat dr.Popescu.

Pentru cei care au peste 40 de ani exista mai multe posibilitati:

- vedere monoculara: se corecteaza prin metoda LASIK un ochi pentru a vedea la distanta si celalalt ochi pentru a vedea la apropiere ca solutie pentru presbiopie (problema ce afecteaza toti oamenii dupa varsta de 40 de ani). Totusi, nu toti se pot adapta la vederea monoculara, asa ca poti incerca simularea acestei situatii in cabinetul de oftalmologie cu o lentila de contact inainte de a lua aceasta decizie.

- lentila intraoculara multifocala: se inlocuieste permanent cristalinul (“lentila” naturala a ochiul tau). Aceasta lentila artificiala iti da, in mod teoretic, posibilitatea de a vedea si la departare si la apropiere la fel de bine. Poate avea insa si efecte nedorite - scaderea adancimii perceptiei sau probleme cu vederea nocturna (halouri sau ceata) ar fi cel mai des intalnite.

In cazul viciilor de refractie foarte mari, procedurile de corectie laser nu se mai pot aplica si atunci implantul de lentila intraoculara reprezinta singura optiune. Nu uita ca orice interventie chirurgicala pentru corectia vederii are si efecte nedorite, asa ca trebuie sa discuti in detaliu cu medicul care te opereaza despre procedura chirurgicala la care vei recurge.

Daca si tu vrei sa scapi de ochelari, in primul rand este foarte important sa stii la ce te poti astepta dupa operatie. „Multi oameni cred ca dupa operatie vor vedea mai bine decat cu ochelarii sau cu lentilele de contact. Vor vedea la fel, dar n-o sa mai poarta ochelari. Dupa operatie este important sa ai rabdare. Normal, ar trebui sa vezi mult mai bine de a doua zi, dar nu e neobisnuit ca vederea sa fluctueze timp de cateva saptamani in care vei fi monitorizat de medicul care te-a operat. Daca ai disconfort la condusul masinii sau in timpul activitatilor zilnice medicul iti va prescrie ochelari pana la stabilizarea vederii. Daca vederea se mentine in mod evident neclara si dupa 3 luni, ai cu siguranta nevoie de o reinterventie”, a completat medicul oftalmolog Codruta Popescu.

Citeste mai mult despre: Operatia LASIK, corectia chirurgicala a vederii

Informatiile au fost oferite de catre doamna doctor  oftalmolog Codruta Popescu -www.optica.com.ro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului