Boli

#prevenire infectii respiratorii #infectii respiratorii #gripa

Cele mai simple 4 metode care te feresc de infectiile respiratorii si gripa

Prima si cea mai importanta regula in ceea ce priveste bolile respiratorii este sa evitam contactul cu persoanele bolnave. In niciun caz, nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente, atarge atentia medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

„Evitati aglomeratiile (mijloace de transport in comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

Pacientul va fi izolat de restul familiei intr-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

3. Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.

4. Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna.

Retineti:

  1. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.
    2. Cei mai expusi sunt vastnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficientii, pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
    3. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor. 
    4. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite”, explica medicul Tudor Ciuhodaru.

     

Pe de alta parte, doctorul Bogdan Ivanescu explica intr-un interviu pentru cancan.ro care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam cu totii in caz de gripa.

„Riscam sa confundam gripa. Sunt doua boli. Este guturaiul acela clasic, care este bronsita bacteriana, si este gripa, care este o bronsita virala. O greseala pe care o vad adesea este ca omul se repede la antibiotic in momentul in care a inceput sa tuseasca, sa stranute, sa-i curga nasul. Din fericire, acum farmaciile evita sa ofere antibiotice fara reteta. Foarte important! Exista in piata teste de sange pe care le poti face acasa pentru a-ti da seama daca este infectie bacteriana sau gripala. Costa cam 100 lei.

Daca vezi ca in doua zile nu te lasa, nu apare o imbunatatire, du-te, totusi, la medic!

Dar nu ma astept ca romanii sa faca asta. De aceea, solutia este ca oamenii sa se prezinte la medic. Dar nici la asta nu ma astept. De aceea, inainte de a sti daca este sau nu grav, romanii trebuie sa incerce sa se hidrateze, analgezic, antitermic... Este cel mai important. Daca vezi ca in doua zile nu te lasa, nu apare o imbunatatire, du-te, totusi, la medic”, a declarat medicul pentru sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare