Boli

#colicistita #afectiuni fiere #fiere #litiaza biliara

Cele mai frecvente afectiuni ale fierii

Cand fierea nu mai functioneaza corect, organismul iti transmite imediat semnale precum: dureri in partea dreapta a abdomenului, greata, varsaturi si febra. Litiaza biliara si colecistita sunt cele mai frecvente boli ale acesteia. Iata cum se manifesta si cum se trateaza acestea.

Litiaza biliara

Simptome

Litiaza biliara inseamna prezenta pietrelor in colecist. Predispuse la aceasta afectiune sunt persoanele obeze, femeile de peste 40 de ani care sufera de diabet, dar si cei care au rude care sufera de afectiuni biliare.

"Multe persoane nu au simptome, dar cand apar, se manifesta sub forma varsaturilor, durere in partea dreapta a abdomenului, imediat sub coaste, dar si dureri de spate, ameteli si stari de voma", explica chirurgul american Juan Omana, pentru flodidahospital.com.

Tratament

In cazul in care ai fost diagnosticat cu litiaza biliara, medicii recomanda tratamentul chirurgical, care presupune indepartarea colecistului. Operatia poate fi facuta fie pe cale laparoscopica, interventie minim invaziva, fie prin metoda clasica, ce presupune o incizie in partea dreapta a abdomenului, sub coaste.

"Procedura chirurcicala de indepartare a colecistului este cea mai buna solutie. Pietrele pot fi eliminate si fara scoaterea colecistului, insa vor reaparea de fiecare data, de aceea este bine sa scoatem acest organ", spune chirurgul american Juan Omana.

Colecistita

Simptome

In cazul in care te confrunti cu greata, varsaturi, icter, dureri in partea dreapta a abdomenului, balonare, dar si simptome precum febra si frisoanele, toate acestea pot fi semnul unei colecistite (inflamatie a colecistului).

Diagnostic si tratament

Colecistita poate fi depistate numai in urma unui consult medical. Acesta poate fi simtit la palpare, insa cea mai sigura metoda de a diagnostica colecistita sunt ecografia abdominala si analizele de sange.

In cazurile usoare, medicul recomanda tratament medicamentos, dar si regim alimentar, iar in cazul in care colecistita este provocata in urma prezentei pietrelor in vezicula biliara, se va face o interventie chirurgicala de indepartare a colecistului, cunoscuta si sub numele de colecistectomie, ca si in cazul calculilor biliari.

Persoanele care au probleme cu fierea ar trebui sa evite alimente precum branzeturile grase, smantana, vinetele, grasimile, fasolea, varza, precum si alimentele condimentate. Este indicat insa sa stabilesti impreuna cu medicul care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti.

Sursa foto:galleryhip.com
Autor:Natalia Nedelcu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului