Boli

#sanatate #virus #hantavirus #infectie virala

Ce trebuie sa stii despre Hantavirus

Hantavirusul este o infectie virala transmisa prin intermediul rozatoarelor infectate. Virusul poate fi extrem de periculos deoarece ingreuneaza respiratie, putand duce chiar la deces.

Ce este hantavirus?

Hantavirusul este o afectiune infectioasa caracterizata prin simptome asemanatoare gripei care insa pot avansa rapid si pot afecta serios capacitatea de a respira, ducand chiar la deces.

Hantavirusul este purtat de rozatoare, care se infecteaza in contact cu alte rozatoare. Omul se poate infecta atunci cand este muscat de o rozatoare infectata, dar si prin inhalarea aerului contaminat cu hantavirus care se gaseste in urina si excrementele rozatoarelor.

Deoarece tratamentul pentru hantavirus este liminat, cea mai buna protectie impotriva acestei infectii este sa eviti contactul cu rozatoarele sau habitatul lor.

Simptomele hantavirusului

Hantavirusul de dezvolta in doua etape distincte. In prima etapa, pacientii se confrunta cu simptome asemanatoare gripei. Printre aceste simptome se numara febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, voma, diareea si durerile abdominale.

In aceasta etapa, hantavirusul este dificil de diferentiat de alte afectiuni virale. Insa, intr-un interval de 3 - 10 zile, apar si simptome mai severe precum tuse cu secretie, respiratie ingreunata, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac micsorat, lichide acumulate in plamani.

Cauzele hantavirusului

Principala cauza a hantavirusului o reprezinta rozatoarele. Acest virus este transmis oamenilor in special prin aerosolizarea viruslui care se afla in excrementele, urina si saliva rozatoarelor contaminate.

Aerosolizarea apare atunci cand virusul se raspnadeste in aer, ceea ce il face mai usor de inhalat. Dupa ce inhalezi particulele de hantavirus, acestea ajung in plamani si invadeaza capilarele de sange, ceea ce duce la scurgerea lichidelor care patrund in plamani. De aici, se dezvolta o serie de simptome.

Chiar daca este transmis de la rozatoare la oameni, virusul nu se transmite de la om la om.

Complicatii ale hantavirusului

Hantavirusul poate pune rapid viata in pericol. Pe masura ce plamanii se umplu cu lichid, devine din ce in ce mai dificil de respirat. Tensiunea arteriala scade rapid, iar unele organe incep sa cedeze, in special inima.

Cum se trateaza hantavirus

Tratamentul pentru hantavirus este limitat, insa este necesara spitalizarea imediata si stimularea respiratiei. In cazuri severe este nevoie si o procedura speciala de oxigenare a sangelui.

Cum sa previi hantavirusul

Principala masura de preventie a hantavirusului este sa pastrezi casa curata si sa impiedici infestarea ei cu rozatoare. Astfel, blocheaza accesul in casa al animalelor din exterior, inchide bine frigiderul si dulapurile in care depozitezi mancarea, fa curat in curte astfel incat rozatoarele sa nu isi faca cuib si pune capcane pentru prinderea rozatoarelor.

In locurile in care au umblat rozatoarele dezinfecteaza cu alcool sanitar sau dezinfectanti. Aceste solutii vor distruge virusul si vor preveni si raspandirea lui in aer.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare