Boli

#cauze dureri pelviene #simptome #tratament #dureri pelviene

Ce trebuie sa stii despre durerile pelviene la femei

Durerile pelviene sunt extrem de comune in randul femeilor, in special in perioada menstruatiei. Apendicita, sarcinile ectopice, chisturile ovariene sau infectiile urinare sunt alte cauze frecvente ale acestor dureri. Daca durerile pelviene persista, este indicat sa mergi la medic.


Ce sunt durerile pelviene?


Durerile pelviene sunt suferinte care se manifesta in partea inferioara a abdomenului. Sunt specifice mai multor afectiuni, insa pot fi si semnale inofensive ale shimbarilor hormonale sau dereglarilor digestive. In functie de cauza, durerile pelviene pot fi ascutite sau mocnite, constante sau intermitente.


Cauzele durerilor pelviene


Apendicita.
Apendicita este inflamatia apendicelui, un tesut conectat la intestinul gros. Printre simptomele apendicitei se numara durerile abdominale ascutite, voma si febra. Daca te confrunti cu astfel de simptome, este indicat sa mergi de urgenta la spital. Apendicele infectat trebuie indepartat chirurgical, altfel se poate sparge si raspandi infectia in abdomen.

Sindromul intestinului iritabil. Sindromul intestinului iritabil este o dereglare digestiva cronica care cauzeaza dureri abdominale recurente, crampe, balonare, diaree sau constipatie. Pentru a preveni si a ameliora simptomele neplacute, medicul va recomanda anumite schimbari in alimentatie si medicamente pentru diaree si constipatie. In plus, trebuie evitat stresul.

Ovulatia dureroasa. In timpul ovulatiei, ovarul elibereaza un ovul, alaturi de alte fluide si sange, care pot irita tesuturile stomacale. Aceasta durere nu este periculoasa si dispare de obicei in cateva ore.

Sindromul premenstrual. Acest sindrom cauzeaza modificari de dispozitie si pofte alimentare incontrolabile. De asemenea, se manifesta si prin simptome precum crampe abdominale, dureri de spate, dureri de cap sau acnee. Schimbarile hormonale, stresul, sedentarismul sau deficienta de vitamine agraveaza aceste simptome.

Alte cauze ale durerilor pelviene sunt crampele menstruale, sarcinile ectopice, chisturile ovariene, fibroamele uterine, endometrioza, infectiile urinare, pietrele la rinichi, cistitele sau bolile cu transmitere sexuala.


Cum tratezi durerile pelviene


Daca te confrunti cu dureri pelviene, este indicat mai intai sa tratezi cauza acestor dureri. In functie de cauze, medicul iti va recomanda anumite medicamente sau terapii.

Astfel, dintre medicamente, medicul va recomanda analgezice, precum aspirina sau ibuprofenul, tratamente hormonale, anticonceptionale, antibiotice sau antidepresive. In cazuri grave, pacientul poate fi supus si unor interventii chirurgicale.

In plus, in perioadele in care te confrunti cu dureri, este foarte important sa discuti cu persoanele dragi din viata ta. Durerile severe cauzeaza emotii intense si negative, care afecteaza increderea in sine si relatiile cu cei din jur. Incearca sa constientizezi aceste lucruri si sa discuti despre sentimentele si temerile cu care te confrunti.

De asemenea, este indicat sa eviti stresul, care agraveaza durerile. Pentru a-l combate, incearca sa te relaxezi mai mult si sa faci mai multa miscare.

Sursa foto: webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare