Efectele nebanuite ale bacteriilor din intestinele bebelusilor. Iata in ce alimente au fost incluse!

Boli

#bacterii #alimente #probiotice #bacterii intestine bebelusi #bacterii benefice

Efectele nebanuite ale bacteriilor din intestinele bebelusilor. Iata in ce alimente au fost incluse!

Beneficiile bacteriilor "bune" asupra organismului uman sunt deja cunoscute, insa sursele din care provin acestea sunt tot mai controversate. Un grup de cercetatori din Girona, Spania au descoperit ca produsul digestiei bebelusilor este o sursa foarte buna de probiotice, menite sa protejeze sistemul intestinal.

Specialistii de la Institutul Buck de Cercetare a Imbatranirii din California sustin ca probioticele impiedica imbatranirea prematura si pot constitui secretul pentru o viata mai lunga. Cercetatorii ofera o alternativa neasteptata pentru sursele lor de provenienta.

Carnatii cu bacterii intestinale de la bebelusi

Oamenii de stiinta ai Institutului de Cercetare in Agricultura si Alimentatie din Catalonia, in frunte cu Anna Jofre, microbiolog specializat in nutritie, au studiat componenta materiilor fecale provenite de la 43 de bebelusi cu varste cuprinse intre 0 si 6 luni.

Dupa ce au descoperit o serie de bacterii sanatoase pentru intestine, le-au folosit pentru a pregati un tip de carnati fermentati, numiti "fuet", asemanatori cu cei chorizo.

In urma compararii acestora cu alti carnati pentru pregatirea carora s-au folosit bacterii sintetice, cercetatorii au descoperit ca cei in componenta carora au adaugat bacterii din materiile fecale ale bebelusilor sunt mult mai sanatosi pentru intestine.

Mai mult, cercetatorii au si gustat din noul produs si sustin ca este foarte bun si ca nu au sesizat nici o diferenta intre acesta si preparatul traditional.

Ce beneficii au probioticele asupra intestinelor

Bacteriile joaca un rol important pentru sanatate. Tulburarile de la nivelul florei intestinale, rezultate dintr-o lipsa de echilibru dintre bacteriile bune si cele nocive, sunt asociate unor afectiuni precum cancerul, diabetul sau inflamatiile intestinale.

Probioticele sunt bacterii vii care colonizeaza stomacul cu germeni ce ajuta la digerarea alimentelor. Efectele lor benefice nu sunt pe deplin dovedite, insa exista tot mai multe argumente cum ca ajuta la tratarea unor afectiuni, precum enterocolitele sau alergiile provocate de alimente.

Produsul digestiv al bebelusilor incepe sa fie considerat o sursa importanta de probiotice care pot ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor, iar cercetatorii spanioli sunt de parere ca noii carnati fuet care au in compozitie acest ingredient chiar pot imbunatati starea de sanatate.

Exista mai multe tipuri de carnati care se produc prin fermentarea bacteriilor, precum pepperoni si salami. Bacteriile fie se gasesc in mod natural in carnea cruda, fie sunt adaugate in timpul procesului de pregatire.

Cercetarile arata ca bacteriile din intestine "comunica" cu creierul si au puterea de a imbunatati sanatatea mentala si comportamentul in conditii de anxietate. Studiile inca nu au atestat acest lucru, dar se presupune ca bacteriile intestinale pot avea efecte benefice si in tratarea unor afectiuni psihice precum autismul sau sindromul Asperger.

Cercetatorii s-au gandit la acest ingredient deoarece aveau nevoie ca bacteriile probiotice sa poata supravietui acizilor din tractul digestiv, de aceea au optat pentru utilizarea microbilor vii din produsul digestiv al bebelusilor.

Cele mai importante probiotice care se gasesc la acest nivel sunt Lactobacillus si Bifidobacterium, care au rolul de a reface flora intestinala si de a asigura sanatatea sistemului digestiv.

Sursa foto: brandsofspain.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare