Boli

#chist #cancer de san #san #nodul

Ce este chistul la san?

Simti o umflatura la nivelul sanului? Cu siguranta primul gand care iti vine in minte este cancer de san. Nu este deloc de mirare daca tinem cont de faptul ca o femeie din noua risca sa aiba cancer la san de-a lungul vietii. Insa, stiai faptul ca aproape 90% din chisturile descoperite nu sunt deloc canceroase?

Asadar nu intra in panica si afla mai multe despre chistul la san. Numerosi noduli mamari palpabili, denumiti si chisturi, nu reprezinta un semn de cancer.

 

Cum sti daca este vorba de un chist la san?

 

La atingere, chistul are in general forma unei galme ovale sau rotunde, bine definite si mobile, care se deplaseaza usor sub presiunea degetelor. Marimea sa poate varia considerabil: unele chisturi se simt cu greu deoarece au cativa milimetri, in timp ce altele pot masura chiar si cativa centimetri. Cu cat chistul este mai mare, cu atat poate crea senzatie de durere si disconfort.

Una dintre particularitatile deloc de neglijat ale chistului este faptul ca poate disparea si apoi aparea din nou sau dimpotriva poate sa nu mai apara niciodata. De asemenea, chistul reactioneaza la schimbarile hormonale, de exemplu volumul si intensitatea durerii creste adesea cu cateva zile inainte de menstruatie si scade imediat dupa.

Chisturile afecteaza in general femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, cel mai probabil din cauza schimbarilor hormonale. Cauza exacta a chisturilor ramane totusi necunoscuta. Chisturile nu se transforma in cancer la san si nici nu cresc riscul ca o femeie sa sufere mai tarziu de cancer la san.

 

Ce trebuie sa stii despre chistul la san

 

Chisturile pot sa apara individual, insa chisturile minuscule apar de obicei in grupuri, adunate unul langa altul cum sunt ciorchinii de struguri sau imprastiati in tot sanul. Acoperite de un tesut fibros, chisturile se pot intinde si in canalele lactifere, cat si in glandele mamare. Aceasta tulburare poarte denumirea de fibrochistica.

Chisturile sunt diagnosticate in urma unui consult medical ; in functie de antecedentele medicale se poate apela si la o mamografie si o ecografie. Ecografiile sunt adesea utilizate pentru a sti daca un nodul este dur sau umplut cu un lichid.

In cazul chisturilor nedureroase, medicul poate sa nu intervina, insa daca acestea sunt mai voluminoase si creeaza disconfort pot fi drenate usor cu ajutorul unei tehnici de aspirare.

Aspirarea se face cu ajutorul unui ac fin si operatiunea nu dureaza decat cateva secunde. Durerea resimtita este de intensitate redusa, similara cu cea de la o analiza obisnuita de sange. Procedeul consta in inserarea in chist a unui ac foarte fin racordat la o seringa. Medicul extrage lichidul, in timp ce chistul se micsoreaza asemeni unui balon spart.

Anumite schimbari in modul de viata te pot ajuta sa reduci sau sa elimini simptomele durerii. Astfel de schimbari constau in diminuarea cantitatii de alimente grase din alimentatie, practicarea miscarii fizice si reducerea stresului.

De retinut: orice femeie care a depistat la san un chist trebuie sa consulte un medic pentru a obtine un diagnostic precis.

 

Sursa foto : noiraufeminin.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului