Boli

#antiinflamatoare #medicamente #inflamatii #dureri

Ce este bine sa stii despre antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare sunt medicamente care indeparteaza durerile si inflamatiile. Sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente, in special pentru persoanele care sufera de artrita. Aceste medicamente trateaza insa o varietate extrem de mare de dureri si simptome neplacute.

Pe langa tratarea inflamatiilor, aceste medicamente sunt utile si pentru migrene, febra, cheaguri de sange sau atacuri de inima.
 

Cum actioneaza medicamentele antiinflamatoare


Medicamentele care reduc inflamatiile sunt impartite in doua categorii: cele care contin steroizi si cele care nu contin steroizi.

Medicamentele pe baza de steroizi sunt derivate dintr-un hormon natural produs de organism, cortizol. Aceste medicamente se administreaza atat oral, cat si injectabil.

Medicamentele antiinflamatorii care nu contin steroizi blocheza efectul unei enzime numita ciclooxigenaza. Aceasta enzima este esentiala in producerea de prostaglandine, care sunt raspunzatoare pentru inflamatii si dureri.

Astfel, prin inhibarea productiei de ciclooxigenaza se reduce si productia de prostaglandine. Cu alte cuvinte se reduc inflamatiile si durerile.
 

Ce poti trata cu medicamentele antiinflamatorii


Printre medicamentele antiinflamatorii se numara aspirina, ibuprofenul, piroxicamul, indometacinul, voltarenul sau ketoprofenul.

Medicamentele antiinflamatorii reduc febra, durerile si inflamatiile. Sunt utile in tratarea durerilor articulare, durerilor de ureche, spate, cap, migrene sau durerile cauzate de anumite operatii chirurgicale.

De asmenea, sunt utile si pentru tratarea gripelor si racelilor, sinuzitelor sau gatului inflamat. Ibuprofenul este util in indepartarea durerilor menstruale si a crampelor musculare. Aspirina lupta impotriva formarii de cheaguri de sange. Se reduce astfel riscul de atacuri de inima si infarct.
 

Efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatorii


Chiar daca sunt eficiente pentru ameliorarea durerilor, medicamentele antiinflamatorii au si o serie de efecte secundare. Excesul de astfel de medicamente duce la deranjamente stomacale, ulcere sau gaze intestinale .

Printre efectele secundare se numara:

  • greata;
  • indigestia;
  • ulcere stomacale;
  • sangerari stomacale;
  • cresterea nivelului de enzime renale;
  • diaree;
  • ameteala;
  • retentie de apa ;
  • hipertensiune.


Contraindicatii
 

Chiar daca sunt eficiente pentru numeroase dureri si afectiuni, medicamentele antiinflamatorii nu trebuie luate de femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele care sufera de ulcer stomacal si persoanele care iau medicamente pentru diverse probleme ale sangelui.

De asemenea, medicamentele antiinflamatorii sunt contraindicate persoanelor care sunt alergice la aspirina, consuma mai mult de trei pahare de alcool pe zi, sufera de afectiuni renale si cardiace.

Medicamentele antiinflamatorii interactioneaza si cu medicamentele pentru hipertensiune. Astfel, persoanele care urmeaza un tratament cu astfel de medicamente vor observa ca acestea nu mai au efectul scontat.
 

Sfaturi utile


Inainte de a lua medicamente antiinflamatorii discuta cu medicul sau cu farmacistul si despre alte medicamente pe care le iei in paralel. Mergi de urgenta la medic daca crezi ca medicamentele antiinflamatorii au si alte efecte secundare.

Nu intrerupe tratamentul cu medicamente antiinflmatorii fara acordul medicului si discuta cu acesta beneficiile si riscurile acestor medicamente.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare