Boli

#infectii acute ale cailor aeriene superioare #IACRS #tratament viroze #prevenire raceli #raceli #viroze

Ce complicatii “aduc” racelile de sezon. Cum le tratezi si le previi

Stranut, nas infundat, secretii nazale, gat iritat, febra si dureri de cap.. Cu siguranta, toate iti sunt cunoscute, mai ales in aceasta perioada. Ele sunt semnele clare ale virozelor sau infectiilor acute ale cailor aeriene superioare (IACRS), cum trece medicul pe reteta. In mod normal, acestea trec intr-o saptamana, maximum doua. Complicatiile insa sunt mai paguboase!

 

Numarul IACRS este in crestere. Comparativ cu aceeasi perioada a sezonului precedent, anul acesta, in perioada 17-23 noiembrie, s-au inregistrat cu 4,9% mai multe cazuri de infectii respiratorii acute si cu 1,5% decat in saptamana precedenta, adica 80.000 de cazuri in total, conform ultimelor date ale Centrului de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Tot in saptamana 17-23 noiembrie au fost inregistrate si sapte cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), cu doua mai multe fata de saptamana precedenta si cu patru mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului precedent.

Luam antibiotice?

In caz de raceala, tratamentul vizeaza doar ameliorarea simptomelor. Astfel, pentru nas infundat se folosesc decongestionante, inhalatoare nazale. Antiinflamatoarele se administreaza in caz de dureri de cap si de gat. In functie de tipul tusei sunt recomandate expectorante sau antitusive.

Antibitioticele nu trebuie folosite! Ele sunt indicate doar in caz de suprainfectii bacteriene si trebuie luate doar la recomandarea  medicului.

Simptomele care persista mai mult de doua saptamani necesita consult de specialitate! Si complicatiile trebuie sa te trimita de urgenta la medic.

Iata ce pot simplele raceli care sunt “insotite”si de virusuri sau bacterii:

  • sinuzita acuta (cauzata adesea de virusuri), manifestata prin secretii nazale cu pierderea mirosului, dureri la nivelul fetei sau al dintilor, presiune in urechi;
  • otita medie acuta: inflamatia urechii medii (din spatele timpanului)
  • bronsita acuta (adesea intalnita la copii, varstnici si persoanele cu imunitate scazuta).
  • pneumonie: febra, tuse persistenta, cu modificari ce se evidentiaza la radiografie
  • astm bronsic: tuse persista care nu dispare dupa 4-6 saptamani.

Pentru a te feri de neplaceri, este foarte important sa respecti cu strictete regulile de igiena (sa te speli des si bine pe maini) si sa eviti pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave. Virusurile pot trai doua ore in palma unei persoane care a tusit si cateva ore pe obiectele pe care le-a atins. De asemenea, prin tuse sau stranut, virusurile pot fi “trimise” la o distanta de pana la 2 metri.
Pe langa igiena stricta, este indicata evitata atingerea ochilor, nasului sau gurii dupa ce ai tusit. Atunci cand stranuti, foloseste servetele sau incearca sa stranuti sau sa tusesti pe maneca, pentru a evita contaminarea.

Sursa foto: galleryhip.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare