Boli

#sanatate #boli #afectiuni #dependenta smartphone #dependenta telefon

Cat de dependent esti de smartphone-ul tau

Iti verifici smartphone-ul de mai multe ori pe ora, indiferent unde te afli, la scoala, serviciu sau intalniri? Cel mai probabil esti dependent de acest gadget multifunctional. Care sunt insa implicatiile acestei dependente de tehnologie si cat de sanatoase sunt aceste telefoane evoluate?

Tot mai multe persoane petrec din ce in ce mai mult timp conectati la noile tehnologii, chiar si atunci cand realizeaza si alte activitati, care ar putea pune viata in pericol.

Dependenta sau obicei?

Internetul si lucrul la calculatoare si laptop-uri creeaza dependenta. La aceasta concluzie au ajuns numerosi specialisti. Nu este astfel de mirare ca am devenit dependenti si de aceste telefoane evoluate, de dimensiuni mici, pe care le putem folosi oricand si oriunde.

Noile tehnologii dau dependenta deoarece sunt psihoactive, altereaza comportamentul nostru si stimuleaza senzatiile placute. Emailul in special ofera multa satisfactie si este astfel verificat constant.

Si smartphone-urile ofera acelasi tip de satisfactie deoarece ne pune in contact imediat cu o serie de aplicatii atractive. Cum ne afecteaza insa folosirea smartphone-urilor? Folosirea smartphone-urilor afecteaza atat viata sociala, cat si pe cea profesionala si personala.

Modul in care folosirea smartphone-urilor ne afecteaza poate fi minor, precum ignorarea unui prieten atunci cand ne intalnim la pranz cu el, sau major, precum evitarea conversatiilor cu partenerul de viata sau colegii de serviciu, pentru a verifica mesajele de pe telefon.

Specialistii sunt de parere ca nu suntem depedenti de aparatul in sine, ci de nenumaratele aplicatii si mesaje pe care le primim si cu are intram in contact cu prietenii de pe Facebook sau Twitter. Si anumiti factori, precum plictiseala sau ascultarea unei lecturi, favorizeaza folosirea telefoanelor smart.

Smartpone-urile si viata intrerupta

Pe langa folosirea compulsiva, smartphone-urile afecteza si in alte moduri viata mentala. Smartphone-urile, prin marimea redusa, usurinta de utilizare, nenumaratele aplicatii si conectarea permanenta la internet, schimba modul in care interactionam cu persoanele din jurul nostru.

Si designul smartphone-urilor are un impact major asupra psihicului nostru si ne capteaza atentia mai mult ca orice. In plus, oamenii au o dorinta nebuna de a sti tot ce se intampla in jurul lor.

Cum sa controlezi modul in care folosesti smartphone-ul

Pentru ca smartphone-ul sa nu iti afecteze viata, este foarte important sa fii constient de situatiile in care esti cel mai tentat sa folosesti telefonul in exces. Daca descoperi care sunt acele situatii, incearca sa iti ocupi timpul intr-un mod mai eficient si activ.

De asemenea, incearca sa fii disciplinat in modul in care folosesti telefonul mobil. Este indicat sa nu il folosesti atunci cand conduci, cand esti la intalniri sau sedinte. Vei fi uimit sa vezi cat de bine iti va face sa te deconectezi si sa ai tu controlul asupra lucrurilor care se intampla in viata ta. In plus, vei fi mult mai relaxat si mai concentrat pe responsabilitatile de la locul de munca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare