Sangerarile nazale spontane care intevin, aparent, fara niciun motiv, pot ascunde probleme de sanatate, iar acest simptom nu este unul  pe care sa il ignori. In plus, daca sangerarea nazala este un fenomen care se intampla in mod frecvent, este recomandat sa iti faci rapid o programare la medic.


Inainte de orice insa, iata cateva motive posibile pentru care te confrunti cu aceste sangerari nazale:

 

Hepatita sau boli cardiace

 

Persoanele care au probleme cu inima iau adesea tratamente care au la baza medicamente anticoagulante, lucru care poate duce la aparitia sangerarilor la nivelul nasului. In plus,  problemele cardiace duc la o acumulare a sangelui in sistemul venos.

De asemenea, atunci cand iti curge sange din nas in mod frecvent, este posibil sa te cofrunti cu o hepatita cronica. 

 

Infectii in organism

 

Cele mai multe sangerari nazale sunt cauzate de prezenta unor  infectii interne, medicii specificand faptul ca dupa o viroza, vasele de sange de la nivelul nasului se inflameaza si se sparg mai usor. Asadar, daca sangerarea apare in timpul sau dupa o raceala/gripa, nu ai motive foarte mari de ingrijorare, insa nu ar fi totusi rau sa mergi la un cabinet medical pentru a te asigura ca totul este in regula.

 

Tensiune arteriala crescuta

 

Puseurile de hipertensiune arteriala (cauzate in general de un efort fizic intens sau situatii stresante) sunt si ele posibile cauze ale sangerarilor nazale.  Aceste sangerari pot fi adesea insotite de dureri de cap si de ameteli, iar tratamentul, de aceasta data, consta in medicamente care ajuta la mentinerea tensiunii arteriala la un nivel optim. 

 

Capilare fragile

 

O alta cauza a sangerarilor nazale frecvente o reprzinta sensibilitatea crescuta a capilarelor, iar cel mai important lucru este ca aceasta sensibilitate este de obicei mostenita si ca nu prezinta un pericol real pentru sanatate. De asemenea, aceasta sensibilitate poate fi capatata in urma unei rinite sau a unei sinuzite, insa stranutul sau suflatul puternic al nasului pot fi si ele cauze ale plesnirii acestor vase sensibile. 

Pentru a remedia aceasta sensibilitate, poti urma un tratament pe baza de vitamina C sau alte tratamente recomandate de medicul specialist. 

  •   2011-05-26
  •  

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului