Boli

#Endodontia #medic stomatolog #afectiuni dentare

Care este rolul tratamentelor endodontice

Endodontia este ramura a medicinei dentare specializata in prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare. Aceasta procedura stomatologica poate reprezenta solutia pentru pacientii care risca sa isi piarda dentitia din cauza anumitor traumatisme de la nivelul acestei zone sau din diverse alte cauze.

Cauzele care produc imbolnavirea sau lezarea pupei dentare

Pulpa dentara este acea portiune care hraneste dintii si asigura vitalitatea acestora, fiind formata din vase de sange si nervi. Inflamarea pupei dentare este o problema destul de grava, mai ales daca nu este tratata la timp, prin procedurile corespunzatoare.

Avand in vedere gravitatea acestei afectiuni, este necesar sa mentionam care sunt cele trei cauze principale care o pot cauza:

Traumatismele - orice tip de impact puternic de la nivelul cavitatii bucale pot afecta nervii localizati in aceasta zona, producand chiar distrugerea acestora. Loviturile si fracturile suferite de dinti sau de gingii reprezinta, deci, una dintre cele mai comune cauze ale inflamarii pulpei dentare.

Cariile - tratarea cariilor este un pas esential pentru mentinerea sanatatii orale, avand totodata un rol de prevenire a complicatiilor endodontice. Cariile foarte adanci, care nu au fost tratate la timp faciliteaza aparitia bacteriilor care vor macina radacina dentara, provocand moartea nervilor.

Plombele - forta exercitata pe plombe in procesul de masticatie este o posibila cauza a lezarii nervului. In acest caz, se recomanda ca plombele sa fie realizate din materiale de calitate, intr-un cabinet stomatologic care ofera servicii profesionale.

Simptomele care semnaleaza o problema de natura endodontica

In primul rand, este foarte important de mentionat ca problemele de natura endodontica pot aparea chiar si fara sa provoace simptome specifice. Din acest motiv, controalele stomatologice periodice si o rutina stricta de ingrijire orala ocupa un rol esential pentru prevenirea afectiunilor dentare de orice tip.

Insa, majoritatea pacientilor care au fost depistati cu traumatisme de tip endodontic acuza mai multe tipuri de simptome:

  • sensibilitatea persistenta a dintilor, sub actiunea stimulilor fizici, calzi sau reci
  • durere pulsatila la nivelul gingiei sau al dintelui
  • inflamarea vizibila a gingiei, in zona corespunzatoare unui anumit dinte
  • durere sesizata in momentul masticatiei
  • senzatie puternica de disconfort la nivelul dintelui, chiar si in timpul somnului

Pe langa aceste simptome, infectiile endodntice complicate pot fi semnalate durerea care se extinde si catre zonele din apropierea celei afectate (nas, ureche), dar si de secretia de puroi sau chiar de sange, la nivelul gingiei.

Care este rolul tratamentului endodontic

Clinicile care ofera tratamente endodontice folosesc tehnici si instrumente speciale pentru a elimina sau minimiza efectele cauzate de leziunile pulpei dentare. In aceasta situatie, procedurile efectuate de medicul specialist indeplinesc functii specifice. In primul rand, se va incerca indepartarea tesutului inflamat si a dentitiei afectate, operatiune care poate fi realizata manual prin pilire sau printr-o metoda mai moderna, anume cea rotative, care prespune folosirea unor ace ce actioneaza la diferite turatii. Urmatorul pas consta in pregatirea canalelelor radiculare, fiind dezinfectate si aduse la forma cea mai optima pentru a crea un mediu steril pentru ca mai apoi sa fie adaugata materialele care sa umple spatiile. Acest ultim pas are rolul de a preveni formarea de noi bacterii, tocmai pentru a grabi vindecarea dintelui.

Sursa foto: zeenews.india.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare