Boli

#amigdalita #infectii respiratorii # faringita #exudat faringian #streptococ

Cand este recomandat exudatul faringian

Exudatul faringian este o analiza care ajuta la descoperirea unor infectii din si afectiuni precum amigdalita, otita, faringita, laringita si alte probleme ale cailor respiratorii superioare. Exudatul faringian poate determina daca exista o bacterie sau infectie care determina raceala si gripa, motiv pentru care aceasta se face cu precadere in sezonul rece.

Exudatul faringian poate determina daca exista infectie doar in zona din care se face recoltarea si nu din intreg organismul. Astfel, pentru un rezultat complet este foarte posibil sa fie necesare un set de analize complet, in functie de recomandarile medicului.
 

Exudatul faringian - recoltarea


Exudatul faringian se face de regula dimineata, astfel incat materialul recoltat fie in forma sa naturala. De aici rezulta faptul ca nu trebuie sa mananci sau sa te speli pe dinti pentru a evita ca materialul colectat sa fie modificat de pasta de dinti, apa de gura sau diverse alimente.

Recoltarea poate fi facuta de catre asistenta sau medic si se face cu ajutorul unui bat lung de plastic care are in varf o bucata mica de bumbac. Proba se ia din zona cea mai adanga a cerului gurii, motiv pentru care este foarte probabil sa intampini senzatia de voma in momentul recoltarii.

Trebuie sa stii ca in gura si in gat exista o flora bacteriana in mod natural si nu trebuie sa te sperie daca medicul incepe sa foloseasca aceste cuvinte in discutia pe care o aveti. Aceasta flora bacteriana este absolut noramala si este prezenta atat in caile respiratorii, cat si in intestine. Problema apare atunci cand aceasta flora este modificata sau invadata de alte bacterii puternice si nocive, cum ar fi Candida albicanis sau Streptococul hematolitic de grup A.

In afara de exudatul faringian se recomanda si o antibiograma care determina care sunt antibioticele la care este sensibila bacteria. In acest fel, infectia va fi tratata rapid si fara prea mari probleme.
 

Exudatul faringian - rezultatul


Dupa recoltare, rezultatul analizei este gata in maxim 48 de ore, insa este bine sa stii ca exista si o varianta rapida a testului, cu rezultate in aproximativ 15 minute. Totusi, in cazul ultimei variante se poate verifica doar daca exista un streptotoc, dar nu si care este acesta. In acest caz se poate oferi un tratamanet cu antibiotic pentru spectru larg, fara sa exista siguranta ca medicamentele vor avea efect. De aceea, in cazul in care rezultatele sunt pozitive pentru prezenta streptococilor se recomanda si un test clasic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare