Boli

#cum recunosti cancer #simptome cancer #cancer la san #cancer mamar #cancer

Cancer la san. 5 semne care te avertizeaza asupra pericolului

Cancerul  mamar reprezinta in acest moment cea mai raspandita forma de cancer. Maladia nu are semne dureroase, astfel ca poate fi, din pacate, descoperita prea tarziu.

 

Exista unele semne ale cancerului la san de care, daca tii cont, iti poti salva viata. Iata 5 simptome care pot fi socotite o manifestare a cancerului la san si care trebuie sa te trimita de urgenta la un consult de specialitate:

1. Noduli

Primul semn care, de regula, este ignorat sunt nodulii. Acestia pot fi descoperiti prin manevre simple de auto-palpare a sanilor, esentiale pentru prevenirea si diagnosticarea precoce a acestei forme de cancer. Nodulii pot fi simtiti la atingere sau chiar se pot vedea.

2. Modificarea aspectului mameloanelor

Un alt simptom care trebuie sa iti dea de gandit este modificarea aspectului mameloanelor. Mai exact, daca  la nivelul acestora apar protuberante sau adancituri care nu mai existasera pana acum. Trebuie vazut daca apare o pigmentare in jurul mamelonului – pielea devine mai maronie. De asemenea, supuratia unuia dintre mameloane e un semn de luat in calcul. In cazul in care exista scurgeri din ambii sani, atunci ar putea fi vorba despre cauze hormonale.

3. Umflarea inexplicabila a sanilor

Daca nodulii ar putea trece neobservati, atunci modificarile aspectului sanilor, cum ar fi umflarea inexplicabila a acestora, schimbarea dimensiunilor lor pot fi indicatori ai unui proces malign care are loc. Atunci cand observi cu ochiul liber ca sanii au devenit asimetrici trebuie sa te prezinti de urgenta la un medic.

4. Iritatie sau roseata

E drept ca nu orice imperfectiune a pielii la nivelul sanilor trebuie sa fie privita ca un semnal de alarma, insa este la fel de important ca modificarile importante ale aspectului pielii, cum ar fi aparitia unei texturi asemanatoare cojii de portocala ,nu trebuie subestimate. Chiar si roseata anormala sau iritatiile care apar in zona mamelonului trebuie luate in calcul, mai ales daca sunt persistente.

5. Durere

Chiar daca marea majoritatea cancerelor nu dor, sunt insa cateva forme care pot prezenta durere si in stadii incipiente de evolutie. Daca simti o durere la nivelul unui san este recomandat sa te programezi de urgenta la un control medical.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare