Boli

#gripa #raceala #tuse #febra #tratament raceala #tratament gripa #efecte raceala

Bolile de sezon ne afecteaza atat corpul, cat si mintea

In sezonul rece, bolile de sezon au o larga raspandire: 75% dintre persoane fiind afectate de raceala si gripa. Aproape trei sferturi dintre persoanele care sufera de aceste afectiuni de sezon spun ca resimt efectele lor atat la nivelul corpului, cat si al mintii, conform rezultatelor unui studiu recent realizat in Marea Britanie si dat publicitatii de compania farmaceutica GlaxoSmithKline.

Studiul, care a inclus 12.647 de participanti, arata ca femeile (73%) considera in proportie mai mare decat barbatii (66%) ca raceala si gripa le afecteaza mintea si corpul in egala masura.

Indiferent de sex insa, aproape jumatate dintre cei care sufera de aceste afectiuni de sezon spun ca ritmul activitatii lor (acasa sau la birou) este incetinit din cauza efectelor racelii si gripei. Acelasi studiu arata si ca mentinerea nivelului de energie este important pentru 56% din respondenti (57% barbati, 54% femei).

Adultii racesc de 4 ori pe an, copiii – de 8 ori

Raceala este o infectie virala la nivelul tractului respirator superior, care se manifesta prin: nas infundat, rinoree (scurgere nazala abundenta), dureri de gat, raguseala, stranut, tuse, dar si dureri de cap si o stare generala de rau.

Simptomele se manifesta, in mod normal, timp de aproximativ o saptamana. Adultii racesc, in medie, cam de 2-4 ori pe an, in timp ce copiii, de 6-8 ori, in functie de varsta si de gradul de expunere.

Viroza respiratorie se transmite fie prin inhalarea picaturilor infectate cu virusuri suspendate in aer, fie prin contactul secretiilor respiratorii cu pielea sau obiectele inconjuratoare.

Diferenta dintre raceala si gripa

Spre deosebire de raceala, gripa este tot o afectiune virala a tractului respirator, dar cu o severitate mai mare, cu debut brusc cu febra (39°C), frisoane, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseala, tuse persistenta si uscata, congestie nazala, apetit diminuat, chiar greata si varsaturi.

Desi simptomele sunt asemanatoare, gripa este o boala mai grava comparativ cu raceala, de aceea pe langa tratamentul simptomatic si igieno-dietetic se recomanda pentru prevenire vaccinarea anuala cu vaccin antigripal (deoarece apar tulpini noi de virus gripal in fiecare an).

Pot exista, de asemenea, si complicatii cu infectii bacteriene, caz in care este necesar si tratament cu antibiotice.

In functie de imunitatea deja existenta impotriva unui virus al racelii, 20-70% dintre membrii familiei vor fi infectati la cateva zile dupa patrunderea rhinovirusului in casa.

Aproape 95% din persoanele expuse unui virus de raceala sunt infectate, chiar daca simptomele se manifesta doar in cazul a 75% dintre acestea.

In interval de 8-72 de ore, virusul racelii patrunde in nas si isi fac aparitia simptomele racelii.

Nu exista vaccin sau leac pentru o raceala comuna, insa exista cateva optiuni de tratament non-farmacologic, precum: odihna, consum crescut de lichide calde (nu fierbinti), vitamina C, inhalatii cu aburi, gargara cu apa calda cu sare, dar si medicamente eliberate fara reteta pentru ameliorarea simptomelor racelii.

In cazul gripei, pe langa tratamentul simptomatic si igieno-dietetic (ca la raceala) se recomanda imunizarea activa prin vaccinare antigripala.

Administrarea de antibiotice se face doar in caz de suprainfectie bacteriana.

Sursa foto: abcnews.go.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare