Boli

#casa sanatate #poluanti casa #casa toxica #sindromul casei toxice

Bolile care te pandesc in propria locuinta – ce este sindromul casei toxice

De indata ce ajungi acasa tusesti, iti lacrimeaza ochii, ai ameteli, dureri de cap si brusc te simti obosit? In lipsa vreunei afectiuni cunoscute, este posibil sa traiesti intr-o casa toxica. Un studiu recent, citat de Dailymail, arata ca mai mult de 900 de substante chimice se gasesc in casele noastre si ne pot afecta serios sanatatea. Din pacate, un asemenea trai nu se rezuma doar la simptome inofensive, ci lista poate continua cu afectiuni grave.


Sindromul „caselor toxice”, dupa cum au denumit specialistii imbolnavirile cauzate de aerul de proasta calitate care circula in locuinte, afecteaza peste 15 milioane de familii doar in Marea Britanie. Din cauza acestui “sindrom” pot aparea iritatii oculare, eruptii cutanate, dureri musculare, probleme respiratorii, precum astm, febra sau frisoane, pierderea auzului, sangerari nazale, respiratie suieratoare si boli pulmonare, mai scrie Daily Mail.

„Sindromul casei toxice se produce atunci cand oamenii sunt expusi la un amestec puternic de poluanti din aerul locuintei, care decurg din ventilatie slaba, cauzand boli respiratorii si cutanate”, explica profesorul Peter Howarth, specializat in alergii si medicina respiratorie de la Universitatea Southampton.

„Multi oameni asociaza calitatea aerului interior cu imbolnaviri inofensive, cum ar fi eczeme sau astm. Cu toate acestea, am vazut multi pacienti cu afectiuni grave de sanatate din cauza poluantilor din casa. Va sfatuiesc sa acordati prioritate ventilarii locuintelor”, a mai adaugat specialistul.

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au descoperit o legatura directa intre expunerea la poluanti si dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Din cauza aerului din interior, anual doua milioane de persoane se imbolnavesc in UE. In 57% din cazuri este vorba despre boli cardiovasculare, 23% - cancer pulmonar, 12% - astm si alte 8 procente revin altor afectiuni respiratorii.

Care sunt cei mai periculosi poluanti din casele noastre

  • Sporii de mucegai si de la alimentele perisabile sunt printre cei mai comuni poluanti biologici. 80 la suta dintre oameni sunt expusi riscului de a suferi de boli respiratorii sau dermatologice din cauza aerului de proasta calitate din interiorul locuintelor.
  • Polenul poate fi, de asemenea, un poluant adus in interiorul locuintelor atunci cand ferestrele sunt lasate deschise sau poate fi adus pe incaltaminte.
  • Firele de par pot provoca, de asemenea, alergii.
  • Compusii organici volatili, gasiti in produsele de curatare de zi cu zi (odorizante, produse de curatat covoarele), pot declansa astmul.
  • Radonul, gaz radioactiv natural, care provine din sol, se poate infiltra in casa prin fisurile din podele, pereti sau tevi. Expunerea la radon este cea de-a doua cauza in ordinea importantei in ce priveste cancerul la plamani, dupa fumat.
  • Monoxidul de carbon, care provine din arderea incompleta a unor gaze, precum gazul natural, motorina, petrolul, si din arderea lemnelor, inhalat pe termen scurt, in cantitati mari, este fatal. Pe termen lung, emisii in cantitati mici, dar constante, pot favoriza dezvoltarea anumitor boli cronice.
  • Unele materiale de constructii, inclusiv vopselele, pot contine substante chimice, inclusiv plumb si formaldehida, care provoaca dificultati de respiratie, cresterea tensiunii arteriale si dureri articulare.

Ce poti face

  • Aeriseste intreaga casa cat de des poti!
  • Foloseste produse ecologice prietenoase cu natura!
  • Foloseste roll-on in loc de deodorant!
  • Alege podele din lemn, ca sa previi acumularea de par, praf, acarieni in covoare.
  • Scoate din functiune electrocasnicele dupa ce le-ai folosit.
  • Nu intra incaltat! Pantofii pot transporta polen, noroi, raspandindu-le prin casa ta.
  • Asigura-te ca vopseaua s-a uscat complet inainte de a te muta intr-o camera recent renovata.
  • Schimba perdele de dus in mod regulat si evita-le pe cele fabricate din vinil, deoarece materialul retine apa si creeaza mucegai.
  • Cumpara-ti un kit de masurare a radonului!

Sursa foto: myhousecallmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare