Boli

#boli ciudate #lesin #ras #boli rare

Boli rare: tanara pe care rasul o face sa lesine

Credeai ca le-ai auzit si vazut pe toate? Cu siguranta, nu! Iata povestea unei tinere de 20 de ani din Marea Britanie care sufera de o boala extrem de ciudata, ce a privat-o pana acum de cele mai frumoase sentimente pe care le poate trai un om: bucuria si rasul.


Pe langa lesinuri, tanara poate sa adoarma fara sa isi dea seama

Kay Underwood sufera de cataplexie, o boala care face ca orice emotie puternica, precum rasul, bucuria, furia, teama suferinta si chiar rusinea, sa ii provoace starea de lesin, deoarece musculatura sa se inmoaie instantaneu.

Tanara a aflat ca sufera de aceasta boala in urma cu cativa ani si i s-a intamplat sa lesine chiar si de 40 de ori pe zi. "Oamenilor li se pare ciudat si nu imi este intotdeauna usor sa fac fata reactiilor celor care nu ma cunosc", a marturisit tanara.

Kay nu s-a nascut cu aceasta afectiune, insa simptomele au inceput sa apara treptat. "Prima oara s-a intamplat cand m-am dus la facultate. Stateam in bucatarie si fratele meu m-a facut sa rad si, dintr-odata, am cazut pe podea. Auzeam si vedeam tot ce se intampla in jurul meu, insa nu ma puteam misca", a povestit Kay.

Pe langa faptul ca trebuie sa indure aceasta cataplexie, Kay se confrunta si cu o stare excesiva de somnolenta, foarte frecventa in cazul acestei boli, numita narcolepsie. Din cauza acestei dereglari a organismului, Kay adoarme in orice moment al zilei fara sa isi dea seama, oriunde si oricand.


Rasul, principalul factor al declansarii cataplexiei

Narcolepsia este cauzata de lipsa unui neurotransmitator, numit hypocretin, care controleaza starea de veghe si de somn.

Cauzele acestei boli sunt inca necunoscute, insa se presupune ca ar fi genetice. Totusi, la unele persoane ar putea fi rezultatul unei tulburari autoimune sau leziuni ale creierului, cauzate de anumite infectii severe. Pana in prezent, nu a fost descoperit niciun tratament pentru aceasta boala si se estimeaza ca 60%-90% din persoanele care sufera de cataplexie au si narcolepsie.

Rasul este cea mai frecventa emotie care declanseaza criza de cataplexie, insa in cazuri mai rare, cataplexia poate fi produsa de emotiile puternice, precum furie, excitare, jena sau surpriza. "Am avut pacienti care, daca se gandeau la sex sau spuneau "Te iubesc", picau imediat din picioare. De asemenea, am avut un pacient care, ori de cate ori se simtea elegant, lesina", a povestit dr. Andrew Hall, consultant in anestezie, terapie intensiva si tulburari de somn la Leicester General Hospital, unde se trateaza si Kay Underwood.


Tratamentul costa 9.000 de lire sterline

Totusi, medicii au gasit pentru Kay un medicament, care nu poate fi insa utilizat pe termen lung. In Statele Unite ale Americii si in Europa, oxibatul de sodiu este singura solutie pentru pacientii cu cataplexie. Acesta reproduce activitatea de hypocretin si costa in jur de 9.000 de lire sterline pe an.

Cataplexicilor le sunt prescrise in general antideprimante, care ajuta la atenuarea starii de oboseala excesiva si reduc efectul atacurilor. Aceste medicamente nu sunt suportate insa de toti bolnavii, ca si in cazul lui Kay, deoarece produc niste efecte secundare foarte neplacute.

Sursa foto: theguardian.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare