Boli

#Boli rare in lume #tumoare benigna #boli rare #dinti in plus #tumoare maxilar #odontom compozit complex

Boli rare: Povestea surprinzatoare a baiatului cu 232 de dinti in plus

Ashik Gavai este un adolescent indian care a fost supus recent unei interventii chirurgicale neobisnuite, in care i s-au indepartat nu mai putin de 232 de dinti, din cauza unei tumori benigne de care suferea: odontom compozit complex. Este o boala foarte rara, dar cazul adolescentului este cu adevarat surprinzator, in conditiile in care in trecut, mai fusesera extrasi cel mult 37 de dinti la pacienti diagnosticati cu aceasta tumoare.

Diagnostic bizar la doar 17 ani

Ashik Gavai este un adolescent in varsta de 17 ani, care de 18 luni suferea de inflamatia partii drepte a fetei si de dureri locale severe. In ciuda numeroaselor investigatii, medicii nu reusisera sa-i gaseasca rezolvarea. Pana in momentul in care a fost dus la spitalul JJ Hospital din Mumbai de catre tatal sau, ingrijorat ca fiul lui ar putea suferi de cancer.

La spital, specialistii i-au pus un diagnostic rar: odontom compozit complex. Din fericire, nu a fost vorba de cancer, ci de o tumoare benigna neobisnuita care afecteaza de obicei maxilarul superior. Boala se caracterizeaza prin cresterea unui numar foarte mare de dinti in interiorul unei singure gingii.

Cazul baiatului de origine indiana a fost unul iesit din comun, chiar si cu acest diagnostic rar la orizont. Odontomul era situat in maxilarul inferior (mandibula), o zona neobisnuita pentru aceasta boala, iar numarul de dinti regasiti in interiorul gingiei a stabilit un nou record pentru aceasta tumoare: 232, in conditiile in care, pana in prezent, mai fusesera extrasi maximum 37 de dinti, in cazurile rare care au aparut in literatura medicala.

Interventie chirurgicala de sapte ore

Odata diagnosticat, Ashik a fost programat imediat pentru operatie. Interventia chirurgicala a durat sapte ore, timp in care medicii spitalului din Mumbai au reusit sa indeparteze toti cei 232 de dinti suplimentari care afectau sanatatea orala a baiatului.

"La inceputul interventiei, nu am putut taia, astfel ca a trebuit sa folosim dalta si ciocanul ca sa-i scoatem. Odata ce am deschis gingia, mici dinti care semanau cu perle albe au inceput sa iasa, unul cate unul. Am numarat 232 de dinti in total.", a declarat Dr. Sunanda Dhiware, directorul departamentului stomatologic din Mumbai.

In prezent, adolescentul are 28 de dinti (firesc pentru un copil intre 12 si 18 ani), dispusi normal pe cele doua arcade.

Sursa foto: bbc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului