Boli

#probleme vedere #vedere #Concetta Antico #distingere culori #tetracromatica #boli rare #culori

Boli rare: Femeia care vede de 100 de ori mai multe culori decat noi

Concetta Antico este o artista din San Diego, California, care nu vede viata doar in roz, ci intr-o suta de milioane de nuante, cu 99 de milioane mai mult decat un om obisnuit. Numarul impresionant de culori pe care il percepe femeia nu se datoreaza cerativitatii si veleitatilor artistice, ci unei mutatii genetice rare care o face sa fie tetracromatica.

Atunci cand Concetta se uita la o frunza de copac nu vede doar culoarea predominanta de verde, asa cum o descriem noi in general. Artista declara ca "pe margini, vad portocaliu sau rosu ori violet in umbre; ceea ce tu vezi ca fiind verde inchis, eu vad ca o combinatie de violet, turcoaz si bleu. Este ca un mozaic din culori."

Ce este o persoana tetracromatica?

Celulele cu conuri de pe retina sunt responsabile pentru vederea colorata pe care o are fiecare persoana.

Majoritatea oamenilor detine trei tipuri de conuri, ceea ce inseamna ca sunt tricomatice. Exista si persoane cu tulburari de vedere care nu sesizeaza bine toate nuantele. Acestea au doua conuri si sunt considerate dicromatice (ex. daltonismul). La polul opus, exista si cercul foarte restrans de persoane (1% din populatia lumii) care detin patru conuri (tetracromatice) si disting o gama mult mai variata de culori decat orice om obisnuit (cu peste 99 de milioane mai multe).

Tetracromatia este o afectiune genetica, cauzata, se pare, de mutatiile care au loc in cromozomul X, de aceea, se intalneste doar la femei.

Boala rara, dar frumoasa

Concetta Antico este unul dintre putinele cazuri existente in lume care sufera de sindromul genetic tetracromatie. Femeia a fost doagnosticata cu acest sindrom in 2012. A profitat de aceste abilitati neobisnuite si a incercat sa-si transpuna aceasta aptitudine neobisnuita in arta. A inceput sa picteze si sa-si publice tablourile pe internet. Lucrarile sale se remarca prin atentia impresionanta la detalii si combinatii surprinzatoare de culori.

Paradoxal, fiica de 12 ani a artistei nu a mostenit mutatia genetica specifica vederii in curcubeu, ci dimpotriva, s-a nascut cu daltonism, ceea ce inseamna ca nu poate distinge foarte bine culorile.

Sursa foto: concettaAntico.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare