Boli

#Instalatia din Lalele #Parkinson romani #parkinson

Boala care afecteaza peste 70.000 de romani

Boala Parkinson, cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa, dupa Alzheimer, afecteaza peste 72.000 de romani. Desi se declanseaza, cel mai frecvent, in intervalul de varsta 50-70 de ani, in ultimii ani s-a observant o scadere a varstei la care boala Parkinson este diagnosticata, una din 20 de persoane prezentand simptome in jurul varstei de 40 de ani.

Tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar si in stadiile avansate ale acesteia. Pentru un management adecvat al bolii Parkinson avansate este nevoie de o echipa medicala multidisciplinara (neurolog, kinetoterapeut/fizioterapeut, psiholog, nutritionist, specialist in terapie ocupationala).

„Boala Parkinson este o boala cu potential invalidant, a carei caracteristica majora este progresivitatea. Odata aparuta boala, trebuie sa facem toate eforturile pentru ameliorarea calitatii vietii pacientului. In cazul bolii Parkinson sunt importante simptomele motorii, dar mai ales foarte multe tulburari non-motorii si comorbiditati care apar (disfunctii ale tractului digestiv, cardiovasculare, depresii, tulburari de somn, deteriorare cognitiva cu evolutie pana in stadiul de dementa).

Avand in vedere ca profilul pacientilor este foarte heterogen atat fizic cat si psihologic, terapia nu poate fi aceeasi in toate stadiile bolii si trebuie adaptata fiecarui pacient in parte. Desi tratamentele in boala Parkinson au evoluat foarte mult in ultimii ani, in acest moment nu exista terapii pentru oprirea din evolutie a acestei boli, ci doar tratamente care ajuta la redobandirea mobilitatii si a calitatii vietii”, declara Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania.

Cum se manifesta

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculara, bradikinezia (miscari lente) si pierderea echilibrului si a coordonarii sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Afectarea mobilitatii, limitarea socializarii, stigmatizarea de catre societate dar si impactul pe care il are asupra familiei, scad calitatea vietii pacientului cu boala Parkinson.

Pentru a creste notorietatea bolii Parkinson, a adresabilitatii catre medicul neurolog si inlaturarea stigmatizarii pacientilor, Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania au lansat „Instalatia din Lalele”.

Inspirata din povestile celor 72.000 de pacienti cu boala Parkinson si construita in jurul simbolului international al bolii Parkinson, laleaua rosie, „Instalatia din Lalele” transpune artistic prin lumina intermitenta si vibratia lalelelor unul dintre simptomele bine-cunoscute ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil.

Fiecare dintre cele sapte lalele care alcatuiesc instalatia prezinta un tremor redat atat fizic cat si prin intermediul luminii. Atunci cand lalelele sunt atinse, tremurul inceteaza si lalelele emit un mesaj sonor de multumire. Designul plafonului care sustine instalatia este inspirat din micro-structurile specifice sistemului nervos central. Pentru a sublinia boala Parkinson, instalatia a fost realizata din metal, cel mai evocativ material pentru o boala a sistemului nervos care aduce, treptat, limitari pacientilor.

„Instalatia din Lalele” este expusa in perioada 18 – 24 aprilie in pasajul pietonal de la Universitate. Laleaua rosie este, din 2005, simbolul international al luptei impotriva bolii Parkinson.

„Simptomele motorii sunt cauza pentru care pacientii cu boala Parkinson sunt cel mai adesea confundati cu persoane aflate in stare de ebrietate si, astfel, stigmatizati. Prin crearea acestei instalatii unice in Romania, ne-am dorit sa transpunem, pe intelesul publicului larg, aceste simptome. Speram ca prin interactiuea cu instalatia sa crestem empatia publicului larg pentru pacientii cu boala Parkinson si sa ii indrumam pe cei care observa aceste simptome catre medic”, a declarat Dan Raican, Presedinte al Asociatiei de Lupta impotriva bolii Parkinson.

Sursa foto: healthline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului