Apendicita este o inflamatie a apendicelui, cauzata de o bacterie. Aceasta afectiune frecventa poate aparea la orice varsta si are un singur tratament: interventia chirurgicala, de aceea nu trebuie neglijate simptomele.

Apendicele este un diverticul, mai precis o excrescenta a intestinului gros la nivelul cecumului, de aproximativ 9 cm. Apendicita acuta poate surveni la orice varsta, insa frecventa cea mai mare este intre 10-30 ani, motiv pentru care a fost denumita si „ boala tineretii”.

In aparitia apendicitei acute, elementul patogenic determinant este cel infectios care gaseste conditii de dezvoltare din cauza structurii anatomice a apendicelui care constituie un saculet cu continut bacterian, constipatiei cronice, parazitilor (oxiuri, ascarizi, tenie) sau a infectiilor generale (gripa etc).

Cele mai frecvente simptome care apar cand suferi de apendicita sunt durerile abdominale, greata, varsaturile si lipsa poftei de mancare. In cazurile mai grave pot aparea febra, frisoane si diaree. In privinta durerii, trebuie mentionat faptul ca, la debutul bolii, aceasta este localizata in regiunea periombilicala si epigastrica si mai apoi, dupa cateva ore, in caz de agravare a bolii, in fosa iliaca dreapta. Contractia musculara la nivelul fosei iliace drepte este semnul cel mai sigur de apendicita acuta.

 

Apendicita, dificil de diagnosticat

 

Diagnosticul apendictei nu este intotdeauna usor de pus, mai ales la copii, varstnici sau femei insarcinate , pentru ca exista numeroase afectiuni cu simptome similare apendicitei. Totusi, deoarece apendicita se poate agrava intr-o perioada scurta de timp, se recomanda consultarea imediata a unui medic daca sunt prezente simptomele de mai sus. Tratamentul este mult mai usor daca apendicele nu s-a rupt. La majoritatea persoanelor, apendicele nu se rupe decat dupa cel putin 24 de ore de la aparitia simptomelor.

 

Laparoscopie sau interventie traditionala?

 

Interventia chirurgicala in caz de apendicita poate fi efectuata intr-unul din cele doua metode existente la ora actuala: prin laparoscopie sau prin metoda clasica. Se pare ca inca nu se poate da un raspuns cert despre care din cele doua metode este cea mai buna, ramanand la alegerea persoanei in cauza. Interventia laparoscopica consta in 3 sau 4 taieturi mici sau incizii, pe cand apendicectomia traditionala consta intr-o singura incizie, mai mare.

Cea mai periculoasa complicatie este peritonita . Ea apare in urma ruperii apendicelui inflamat si imprastierii puroiului in cavitatea abdominala. Durerea se generalizeaza in abdomen, voma este constanta, iar febra atinge 40 de grade. In acest caz, interventia chirurgicala se impune de urgenta.

V-ati operat de apendicita si ati trecut prin momente grele din cauza neidentificarii simptomelor la timp? Asteptam sa ne spuneti cum ati procedat si care au fost urmarile!
  •   2008-02-08
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragomir

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Amarant, orz, hrisca, kamut... Topul cerealelor energizante

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: 4 sucuri de fructe care inlocuiesc pastilele

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii