Boli

#algocalmin #metamizol #reteta medicala #medicament

Algocalminul, eliberat doar cu reteta medicala

Algocalminul, pastila cea mai utilizata de romani pentru tratarea durerii, va intra in maximum sase luni pe lista medicamentelor eliberate doar cu reteta medicala . Motivul acestei schimbari il reprezinta o substanta extrem de periculoasa care sta la baza algocalminului: metamizol .

Metamizolul este considerat o substanta medicamentoasa foarte periculoasa pentru organism in mai multe tari din Europa, mai mult decat atat in Belgia intra chiar in categoria otravurilor. Utilizarea metamizolului a fost interzisa de mai multi ani in Statele Unite, Canada si cateva tari din Europa de Nord.

 

Efectele algocalminului in organism

 

Daca vei citi orice prospect al unei cutii de comprimate de algocalmin vei afla ca acest medicament este un analgezic puternic, care inlocuieste intr-o larga masura opiaceele, dar care nu determina efectele secundare cunoscute dupa administrarea acestora. Fiind si un derivat pirazolonic, algocalminul are si actiune antipiretica, adica scade febra.

Recomandarile generale ale algocalminului sunt durerile dentare si ORL, negralgiile, durerile artrozice, mialgiile, poliatrita cronica, sindromul febril etc.

Desi este cel mai bine vandut medicament din Romania, algocalminul a atras in jurul sau o serie de controverse. Se pare ca tratamentul cu algocalmin ar duce la aparitia unor reactii alergice , precum si la declansarea unor crize de astm.

Foarte grav este insa faptul ca ingestia de metamizol, substanta continuta de algocalmin, poate sa provoace o boala fatala numita agranulocitoza. Aceasta afectiune apare pe fondul scaderii globulelor rosii din sange si al distrugerii celulelor din maduva osoasa care au rolul de aparare a organismului in fata infectiilor.

In Romania nu au fost efectuate inca studii clinice in ceea ce priveste frecventa agranulocitozei cauzate de administrarea cu algocalmin, tocmai de aceea acest medicament este in continuare comercializat.

De retinut: Modificarile in ceea ce priveste eliberarea algocalminului pe baza de reteta medicala vizeaza toate medicamentele analgezice si antipiretice care contin metamizol.

Sursa foto : piperreport.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului