Boli

#alcool #alcoolemie #ficat

Alcoolemia: alcoolul din sange

Alcoolul consumat de o persoana patrunde imediat in sange. O cantitate mica patrunde direct prin mucoasa bucala si esofag, aproximativ un sfert din cantitatea de alcool consumata trece in sange prin intermediul stomacului, iar restul prin intestine, in special intestinul gros.

Cu cat trecerea alcoolului in sange se face mai repede, cu atat nivelul de alcool in sange va creste mai repede si implicit se va instala mai usor senzatia de betie. Digerarea hranei in stomac va contribui la mentinerea alcoolul pe o perioada mai mare de timp si la patrunderea acestuia mai greu in intestine. Prin intermediul sangelui, alcoolul este difuzat rapid in organism si raspandit ulterior la toate organele. In general, peste jumatate din cantitate se resoarbe in maximum 15 minute, dupa care restul de alcool – in aproximativ o ora.

Alcoolul este mult mai solubil in apa decat in grasime. Concentratia de alcool in sange depinde de cantitatea de apa din corp. In general, persoanele mai solide care au de asemenea mai multa apa in corp prezinta un nivel de alcool in sange mai scazut, fata de o persoana cu greutate mai scazuta care a consumat aceeasi cantitate de alcool.

 

Eliminarea alcoolului prin ficat

 

In ficat, alcoolul este eliminat in doua etape gratie enzimelor. In primul rand, alcoolul este transformat in acetaldehida in urma oxidarii etanolului, o substanta foarte nociva care provoaca tulburari in intreg organismul. Aceasta ataca membranele celulare si cauzeaza tulburari indirecte prin inhibarea sistemelor enzimatice.

In al doilea rand, acetaldehida este transformata in substante care joaca un rol primordial in ceea ce priveste acizii grasi si sinteza colesterolului. Propriu-zis, in cazul unui consum excesiv de alcool se produce la nivelul ficatului o acumulare anormala de grasimi in celulele ficatului (steatoza hepatica).

 

Cum se calculeaza alcoolemia?

 

Alcoolemia reprezinta nivelul de alcool din sange si se calculeaza dupa o formula care include greutatea si coeficientul de absorbtie, care este diferit de la o persoana la alta.

Formula de calculare a alcoolemiei

Rata de alcoolemie este calculata potrivit mai multor formule. Iata doua dintre acestea:
 

Prima varianta: C = A : G X r
 
C = concentratia alcoolului in sange (alcoolemie)
A = cantitatea de alcool in grame
G= greutatea corporala
R = factor de difuziune (0,7 la barbati si 0,6 la femei)

 

A doua varianta: A = V x p x 0,8 / K x m
 
A= alcoolemia (concentratia alcoolului in sange)
V = volumul bauturii ingerate in ml
p = gradele bauturii alcoolice
K = factor de difuziune
m = greutate in kg

 

Intensitatea alcoolemiei

 

Valoarea intensitatii alcoolemiei este aproximativa deoarece este modificata de prezenta alimentelor in stomac, de viteza de digerare, tipul de alcool consumat, de stres, oboseala, stare generala de sanatate etc.

Alcoolemia corecta este aceea dupa una-doua ore de la absorbtie sau dupa 15-30 de minute daca persoana nu a mancat nimic. Viteza de eliminare este de 0,10 g/l pana la 0,30 g/l pe ora.

 

Cum actioneaza alcoolul asupra organismului

 

In cazul in care alcoolemia este mai mare de 0,5 g/l de sange, efectele neurologice se manifesta prin: ingustarea spatiului vizual, alterarea modului de apreciere a distantelor, sensibilitate crescuta la lumina, diminuarea reflexelor, euforie si dezinhibitie.

Starea de betie apare in momentul in care alcoolemia este situata intre 1 si 2 g/l de sange si este insotita de o stare de euforie, tristete sau agresivitate. Intoxicarea cu alcool este severa in jurul a 3g/l de sange, iar moartea este posibila la 5 g/l de sange.

 

Alcoolul si sofatul

 

Determinarea alcoolemiei este importanta pentru a determina eventualele infractiuni din codul rutier. Potrivit Codului Rutier Al Romaniei „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare