Boli

#cataracta #ochi uscati # glaucom #hipermetropia #afectiuni ochi

Ai grija de ochii tai! Iata 4 afectiuni care pot aparea la nivelul globului ocular!

Odata cu inaintarea in varsta, si ochii imbatranesc. Potrivit cercetatorilor, o persoana din trei cu varsta peste 65 de ani dezvolta o afectiune a ochilor care ii poate afecta viata. Pierderea vederii sau slabirea functiilor ochilor limiteaza independenta si mobilitatea persoanelor in varsta si le face mai predispuse la accidente rutiere. Asadar, atunci cand apar primele simptome, este esential sa ceara ajutorul unui medic oftalmolog. Iata cateva dintre cele mai importante afectiuni care pot aparea la nivelul ochilor!

1 Cataracta

Potrivit Institutului National de Oftalmologie, mai mult de jumatate dintre persoanele cu varste de peste 80 de ani sufera de cataracta, una dintre cele mai frecvente cauze a orbirii in intreaga lume. Cataracta presupune opacifierea cristalinului - care are un rol important in acomodarea vederii la diferite distante. Aceasta zona a ochiului este alcatuita in mare parte din apa si proteine.

Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta cataracta, din cauza faptului ca fumul afecteaza cristalinul prin radicalii liberi si diferitele substante toxice eliberate in timpul fumatului. De asemenea, cataracta poate fi un efect secundar al diabetului. Cataracta nu poate fi prevenita, insa se poate remedia cu ajutorul interventiilor chirurgicale.

2 Hipermetropia

Hipermetropia reprezinta o afectiune care se manifesta prin vedere incetosata. Aceasta afectiune apare in jurul varstei de 40 de ani, iar persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta, iar obiectele indepartate le vad mai aproape decat sunt in mod obisnuit, intrucat imaginea nu se mai formeaza pe retina, ci dincolo de ea. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in a focaliza imaginile apropiate si nu pot realiza activitati precum cititul sau lucrul la computer.

Ochelarii de vedere pot fi de ajutor in cazul acestei afectiuni, intrucat pot corecta sau imbunatati vederea.

3 Glaucom

Glaucomul cuprinde totalitatea afectiunilor oculare care pot afecta nervul optic, ducand in cele din urma la pierderea memoriei. Din cauza presiunii crescute in interiorul ochiului, campul vizual periferic este afectat. Daca nu se trateaza se agraveaza pierderea acuitatii vizuale, ducand in timp la orbire definitiva.

Pentru tratarea glaucomului se urmareste incetinirea evolutiei leziunilor de la nivelul nervului optic. Acest lucru se poate face cu ajutorul picaturilor pentru ochi sau prin interventii cu laserul.

4 Sindromul ochilor uscati

Din cauza aerului uscat, a poluarii, a fumatului sau din pricina timpului indelungat petrecut in fata televizorului sau a calculatorului, capacitatea ochilor de a mai produce lacrimi este afectata, astfel ca apare sindromul ochilor uscati. Acest sindrom se manifesta prin micsorarea secretiilor lacrimale, care in timp duce la hiperemie conjunctivala, conjunctivita cronica, scaderea acuitatii vizuale sau incetosarea vederii.

Pentru tratarea sindromului ochilor uscati se recomanda o cura cu ulei de peste, comprese cu apa calda zilnic si spalaturi cu infuzii din plante.

Sursa foto: eyestudio.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare